Skip to main content

PAS MESTI KEKAL SEBAGAI KUMPLULAN PENDESAK

Pada hari Jumaat lepas, satu perarakan aman membantah kenaikan harga minyak telah diadakan di bandaraya Kuala Lumpur. Satu perhimpunan besar ala Bersih 2007 telah dirancang untuk bulan Julai bagi membantah tindakan kerajaan menaikkan harga minyak sehingga 41%.

Bagi kedua-dua bantahan ini, PAS adalah merupakan penggerak utamanya. Walaupun PAS di dalam Pakatan Rakyat yang telah membentuk kerajaan di 5 negeri namun pendekatan bantahan secara aman ini masih terus dikekalkan. Kenapa tidak bantahan dibuat melalui saluran kerajaan ke kerajaan? Ini tidak mungkin kerana BN yang walaupun di ambang kematian nampaknya semakin angkuh.

Saya berpendapat peranan PAS sebagai kumpulan pendesak atau “pressure group” ini perlu dikekalkan. Walaupun di negeri-negeri di mana PAS memerintah atau menjadi rakan kongsi di dalam pemerintahan, PAS perlu terus menjadi kumpulan pendesak. Malah di negeri-negeri itu PAS patut berperanan dengan lebih aktif lagi. Walaupun MB mungkin PAS atau Exco-Exco juga ada dari kalangan PAS tetapi PAS Kawasan-Kawasan atau Cawangan-Cawangan perlu diberi ruang yang sepenuhnya untuk menegur.

Lebih-lebih lagi jika PAS berada di dalam sebuah kerajaan campuran. Realitinya kadang-kala terdapat perbezaan di antara parti-parti yang berkerajaan. Walaupun dalam banyak hal ini dapat diselesaikan tetapi ada perkara-perkara yang ahli-ahli tidak berpuas hati. Pada saya tidak salah Kawasan-Kawasan atau Cawangan-Cawangan menghantar memorandum untuk menyatakan pendirian mereka atau rasa tidak puas hati mereka.

Malah, secara peribadi saya berpendapat, kalau perlu, hendak mengadakan demonstrasi sekalipun tidak menjadi masalah. Ini lebih baik dari menajaja rasa tidak puas hati mereka di kedai-kedai kopi atau di serambi-serambi surau. Ketika Saidina Umar R.A. dilantik menjadi Khalifah, salah seorang yang hadir telah bangkit dan berkata jika Umar tidak betul, beliau akan membetulkannya dengan pedangnya dan Umar tidak pula menangkap orang itu di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Walau bagaimanapun biarlah ianya menerusi saluran yang betul seperti menghantar surat resmi atau memorandum dan bukanlah surat layang, SMS layang atau sekadar-kadar borak-borak di kedai-kedai kopi.

Pandangan dari adala bawah penting bagi Exco kita untuk membuat keputusan atau memberi gambaran kepada Menteri Besar dan Exco-Exco tentang sentimen di akar umbi.

15 Jun 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U