Skip to main content

PAS MESTI KEKAL SEBAGAI KUMPLULAN PENDESAK

Pada hari Jumaat lepas, satu perarakan aman membantah kenaikan harga minyak telah diadakan di bandaraya Kuala Lumpur. Satu perhimpunan besar ala Bersih 2007 telah dirancang untuk bulan Julai bagi membantah tindakan kerajaan menaikkan harga minyak sehingga 41%.

Bagi kedua-dua bantahan ini, PAS adalah merupakan penggerak utamanya. Walaupun PAS di dalam Pakatan Rakyat yang telah membentuk kerajaan di 5 negeri namun pendekatan bantahan secara aman ini masih terus dikekalkan. Kenapa tidak bantahan dibuat melalui saluran kerajaan ke kerajaan? Ini tidak mungkin kerana BN yang walaupun di ambang kematian nampaknya semakin angkuh.

Saya berpendapat peranan PAS sebagai kumpulan pendesak atau “pressure group” ini perlu dikekalkan. Walaupun di negeri-negeri di mana PAS memerintah atau menjadi rakan kongsi di dalam pemerintahan, PAS perlu terus menjadi kumpulan pendesak. Malah di negeri-negeri itu PAS patut berperanan dengan lebih aktif lagi. Walaupun MB mungkin PAS atau Exco-Exco juga ada dari kalangan PAS tetapi PAS Kawasan-Kawasan atau Cawangan-Cawangan perlu diberi ruang yang sepenuhnya untuk menegur.

Lebih-lebih lagi jika PAS berada di dalam sebuah kerajaan campuran. Realitinya kadang-kala terdapat perbezaan di antara parti-parti yang berkerajaan. Walaupun dalam banyak hal ini dapat diselesaikan tetapi ada perkara-perkara yang ahli-ahli tidak berpuas hati. Pada saya tidak salah Kawasan-Kawasan atau Cawangan-Cawangan menghantar memorandum untuk menyatakan pendirian mereka atau rasa tidak puas hati mereka.

Malah, secara peribadi saya berpendapat, kalau perlu, hendak mengadakan demonstrasi sekalipun tidak menjadi masalah. Ini lebih baik dari menajaja rasa tidak puas hati mereka di kedai-kedai kopi atau di serambi-serambi surau. Ketika Saidina Umar R.A. dilantik menjadi Khalifah, salah seorang yang hadir telah bangkit dan berkata jika Umar tidak betul, beliau akan membetulkannya dengan pedangnya dan Umar tidak pula menangkap orang itu di bawah Akta Keselamatan Dalam Negeri.

Walau bagaimanapun biarlah ianya menerusi saluran yang betul seperti menghantar surat resmi atau memorandum dan bukanlah surat layang, SMS layang atau sekadar-kadar borak-borak di kedai-kedai kopi.

Pandangan dari adala bawah penting bagi Exco kita untuk membuat keputusan atau memberi gambaran kepada Menteri Besar dan Exco-Exco tentang sentimen di akar umbi.

15 Jun 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un