Skip to main content

Betul ke orang Melayu tidak mampu?

Isu UiTM kembali panas bila Setpol Lim Kit Siang, Dyana Sofya, telah bangkitkan isu itu baru-baru ini. Dulu pelajar-pelajar berarak ke SUK apabila MB Sgor cadang buka UiTM kepada semua bangsa. Tapi MB hanya sekadar melontar idea sahaja.

Yg marah kata ini akan mengurangkan tempat utk pelajar Melayu. Ada juga dari mereka kata pelajar bukan Melayu walaupun sebilangan kecil akan mendominasi UiTM. Top student mereka, pemimpin pelajar mereka dan juara sukan pun mereka. Teruk sangat ke org Melayu sehingga tak boleh bersaing dgn bangsa lain? 

Saya berpandangan kalau dibuka utk peratus yg kecil pelajar bukan Melayu eg 1-2% mungkin akan memberi manfaat kpd pelajar-pelajar Melayu. Ia memberi peluang kpd mereka utk belajar bekerjasama dan bersaing dgn pelajar bukan Melayu. Apabila mereka keluar bekerja, semua bangsa akan bekerja dan bersaing bersama.

Tentang masalah didominasi? Masa PAS hendak dibuka kpd org bukan Islam melalui Kelab Penyokong, terdapat juga di antara ahli yg mempunyai kebimbangan yg sama seperti mereka yg menentang UiTM dibuka. Katanya nanti org Cina dan org India akan lebih ke hadapan dari org Melayu Islam di dalam PAS. Pertanyaan saya kepada mereka, teruk sangat ke orang Melayu?

Orang Melayu bukan bangsa kelas kedua. Kita boleh bersaing dgn org lain. Hanya masalahnya di dalam Malaysia di bawah UMNO, org yang tak layak disuruh bersaing. Mereka diberi jawatan, mereka diberi kontrak dan ramai di antara mereka gagal. Akhirnya kita menganggap semua orang Melayu akan gagal, semua orang Melayu tidak mampu.

Tetapi untuk bersaing kita kena setanding. Jangan bergantung semata-mata kepada status kita sebagai orang Melayu sahaja. Kecuali kita hanya mahu duduk di antara kita.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U