Skip to main content

KENYATAAN AKHBAR YB ISKANDAR A SAMAD : PEMUSATAN GERAI-GERAI FLAT TAMAN DAGANG UNTUK MENGELAKKAN WABAK KENCING TIKUS DAN MENGEMBALIKAN KAWASAN REKREASI KEPADA PENDUDUK.

Sebagai Ahli Dewan Negeri saya telah menerima banyak aduan tentang masalah tikus di Flat Taman Dagang, Ampang.

Berdasarkan beberapa lawatan tapak ke kawasan perumahan tersebut, saya bersetuju dengan pandangan bahawa sampah dan sisa-sisa makanan daripada gerai-gerai di situ merupakan salah satu punca berlakunya pembiakan tikus.

Gerai-gerai yang dibina di atas kawasan rekreasi dan kawasan lapang termasuk di tepi-tepi jalan tidak mempunyai sistem pengurusan sampah dan sisa makanan yang efektif.

Saya mendapati sisa-sisa makanan dan lebihan minyak masak tidak diuruskan dengan sempurna.

Adalah tidak memadai usaha-usaha yang berasingan tetapi satu penyelesaian yang menyeluruh perlu dilaksanakan sekiranya masih ada keperluan untuk gerai-gerai tersebut.

Oleh yang demikian, cadangan untuk memusatkan gerai-gerai itu berupaya menyelesaikan masalah yang selama ini ditanggung oleh penduduk.

Saya berharap penduduk dapat menerima penyelesaian "menang-menang" ini walauun ada desakan yang mahu semua gerai-gerai di kawasan itu dihapuskan sama sekali supaya penduduk mendapat kembali kawasan lapang dan kawasan rekreasi mereka.

Dengan memusatkan gerai-gerai itu maka sebahagian besar dari kawasan yang sekarang ini diduduki oleh mereka dapat dibebaskan untuk kegunaan penduduk.

Tetapi yang paling penting masalah pembuangan sampah, sisa makanan dan lebihan minyak masak tanpa kawalan akan dapat dibanteras.

Akhirnya masalah tikus yang mengancam penduduk dapat diatasi. Masalah tikus ini perlu diselesaikan dengan segera sebelum berlaku sebarang kejadian jangkitan wabak penyakit kencing tikus.

Sehubungan itu, Pejabat saya akan mendapatkan kerjasama Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) dan Ahli Majlis bagi zon tersebut, Tuan Ahmad Fauzi Khamis untuk mengadakan satu operasi turun padang sehari bagi membanteras ancaman tikus.

Ganjaran wang tunai akan diberikan kepada mereka yang berjaya menangkap tikus-tikus pada hari tersebut.

Operasi ini akan diadakan pada pertengahan bulan Oktober akan datang.

Iskandar Abdul Samad
Ahli Dewan Negeri Chempaka
26 September 2013

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U