Skip to main content

BODOHKAH KERAJAAN NEGERI CUBA MEMBANTU PENDUDUK DESA MENTARI?


Ada org kata Kerajaan Negeri bodoh kerana campur tangan isu lif rosak di Desa Mentari. Ia bukan masalah kerajaan. Caj penyelenggaraan yg dikutip pemaju tidak cukup utk selenggara lif. Ramai penduduk tak bayar caj RM45 sebulan yg ditetapkan oleh pemaju.

Akhirnya Jabatan Keselamatan Dan Kesihatan Pekerjaan (JKKP) telah menyita lif2 itu kerana ia tidak lagi selamat. Ada kabel lif telah putus. Tinggal satu aje. Kalau itu pun putus ........ habis!

Jadi ia di antara pemaju dan penduduk. Kalau penduduk bayar maka pemaju akan repair. Lif2 itu pun boleh bergerak semula. Takde kena mengena langsung dgn kerajaan. Kalau kerajaan tak mahu bantu pun takpe! Kenapa tak mahu bayar caj penyelenggaraan bulanan.

Tapi saya telah bentang kes ini di dalam Mesyuarat Exco dan Exco setuju luluskan RM100,000 dibawah CERIA utk repair lif. Lembaga Perumahan akan memantau kerja2 baikpulih.

Ada yg kata ini kerja gila! Kata mereka kerajaan telah menghulur kepala utk disembelih! Kalau ada masalah dgn kerja2 baikpulih maka kerajaan akan disalahkan.

Patutnya org yg tak bayar yg kena bantai tapi sebab kerajaan dah campur tangan maka kerajaan akan jadi mangsa.

Hari ini terbukti betul kata mereka! Utk repair lif bukan mudah. Terutamanya lif yg dah lama tak diselenggara.

Spare part lift bukan macam spare part kereta. Bukan boleh beli di tepi jalan. Kena order, ambil masa.

Kerajaan dah percepatkan pengeluaran peruntukan. Tapi kerajaan takde kawalan ke atas kerja2 repair. Nak lantik kontraktor pun satu hal. Tak boleh lantik suka2 aje. Silap lantik warranty utk seluruh lif akan batal.

Kalau dah siap pun perlu disahkan oleh JKKP sebelum boleh digunakan. Ye lah ia melibatkan nyawa, tak boleh hentam aje.

Sekarang kerajaan kena bantai sebab proses baikpulih masih berjalan.Adakah berbaloi kerajaan campur tangan?

Pada saya menjadi tanggungjawab kerajaan utk bantu rakyat. Sama ada rakyat nak ucap terima kasih atau nak maki, itu di antara mereka dan Allah. Dalam kubur sama2 kita jawab.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un