Skip to main content

UMNO MASUK PAS: MODAL ORANG BANKRAP POLITIK

Isu orang PAS masuk UMNO adalah isu lapuk yang hanya dibangkitkan oleh mereka yang mengamalkan politik yang bankrap demi 'political survival' mereka. Ianya hanya bagi yang telah kehabisan modal atau putus harapan.

Bagi UMNO yang telah ditolak rakyat amat penting bagi mereka jika rakyat mempercayai bahawa ada orang PAS yang hendak masuk UMNO atau sekurang-kurangnya PAS hendak bekerjasama dengan UMNO. Ianya diharapkan dapat memulihkan imej UMNO atau mengembalikan kredibiliti parti itu. Hakikatnya UMNO mahu menumpang imej PAS yang bersih untuk turut nampak bersih. Orang jahat perlu berkawan dengan orang baik untuk turut nampak baik.

Mereka yang terus membangkitkan isu orang PAS hendak masuk UMNO atau PAS hendak bekerjasama dengan UMNO sebenarnya sedikit sebanyak membantu UMNO. Tidak kiralah jika ia dilakukan secara sedar atau tidak sedar. Atau dilakukan oleh orang-orang PAS sendiri.

Mungkin membangkitkan isu PAS masuk UMNO ini adalah cara yang paling mudah untuk mendapatkan publisiti. Untuk masuk suratkhabar.

Tambahan pula jika ada berita pemimpin PAS ini dan itu akan masuk UMNO atau ada yang mencabar pemimpin PAS masuk UMNO, lagi senang nama hendak keluar suratkhabar. Mungkin ini peluang yang tidak akan dilepaskan oleh mereka yang gila glamour.

Di Selangor, isu PAS masuk UMNO sepatutnya telah lama berkubur. Walaupun sejurus selepas keputusan PRU 12, Khalid Samad dan Dato' Hasan Ali ada bertemu pimpinan UMNO tetapi dengan penubuhan kerajaan negeri Pakatan Rakyat, tidak ada sebab bagi sesiapa untuk masuk UMNO. Hanya orang yang tidak siuman akan mendakwa Khalid atau Dato' Hasan akan memasuki UMNO. Lebih-lebih lagi Dato' Hasan, seorang Exco. Keluar kerajaan dan jadi pembangkang, sesuatu yang langsung tidak masuk akal!

Tuduhan orang PAS akan masuk UMNO adalah satu tuduhan yang berat. Mungkin orang luar malah ada orang-orang PKR atau DAP yang tidak faham akan implikasi tuduhan seperti itu. Saya ingin mengingatkan kepada mereka bahawa kepada orang PAS tuduhan untuk keluar PAS adalah seolah-olah sama seperti tuduhan untuk keluar dari Islam. Oleh itu, saya memberi amaran berhati-hatilah di dalam membuat tuduhan.

Pembunuhan orang-orang PAS seperti di Memali dan Lubuk Merbau serta pembunuhan pemimpin PAS seperti Abdul Samad Gul dan Cikgu Tahrin telah menutup hati orang-orang PAS terhadap UMNO.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi