Skip to main content

Borang Permohonan Rumah Kos Rendah RM2 Bukan RM300.

Borang permohonan untuk membeli rumah kos rendah adalah hanya RM2 sekeping. Oleh itu, saya amat terkejut apabila menerima aduan bahawa terdapat mereka yang menawarkan borang-borang tersebut dengan harga setinggi RM300. Saya menasihatkan mereka yang ditawarkan borang-borang itu lebih tinggi dari harga yang sebenar agar membuat laporan Polis atau melaporkanya terus kepada Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor di Shah Alam.

Borang-borang itu boleh didapati dari Lembaga Perumahan atau dari mana-mana Pejabat Daerah. Kerajaan negeri tidak pernah melantik mana-mana agen untuk mengedarkan borang-borang tersebut. Kerajaan negeri juga tidak melantik mana-mana pihak untuk memproses sebarang permohonan. Semua permohonan akan diproses oleh Lembaga Perumahan. Oleh itu, dakwaan bahawa ada pihak yang boleh membantu mendapatkan kelulusan untuk membeli rumah kos rendah adalah tidak benar.

Rumah-rumah kos rendah dibina oleh pemaju tetapi mereka tidak boleh menjualnya terus kepada sesiapa sahaja. Mereka yang hendak membeli rumah kos rendah mesti mendaftar dengan Lembaga Perumahan dengan menyata lokasi yang hendak dibeli.Hanya mereka yang layak akan dibenarkan membelinya. Peraturan ini perlu kerana terdapat permintaan yang tinggi bagi rumah-rumah kos rendah terutamanya bagi kawasan-kawasan seperti Ampang dan Petaling Jaya. Terdapat senarai menunggu atau "waiting list" yang panjang bagi kawasan-kawasan tersebut.

Ianya juga untuk mengelakkan penyelewengan di mana mereka yang tidak layak dapat membeli rumah-rumah kos rendah.Hanya mereka berpendapatan isi rumah kurang dari RM2,500 sebulan layak membeli rumah.

Untuk memudahkan borang-borang itu diperolehi oleh rakyat, saya akan mengarahkan Lembaga Perumahan mengedarkan borang-borang itu juga kepada pihak berkuasa tempatan. ADUN-ADUN adalah juga dinasihatkan membeli borang-borang itu dan meyimpannya di pusat khidmat mereka.

Iskandar Abdul Samad
Exco/Pengerusi Tetap Jawatankuasa
Perumahan, Pengurusan Bangunan & Setinggan
23 Mac 2010

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba