Skip to main content

RM50,000 UNTUK KAJIAN "COUNCIL HOME"

Kerajaan Negeri Selangor telah memperuntukkan RM50,000 untuk menjalankan satu kajian tentang pembinaan "council home" bagi memenuhi permintaan perumahan di Selangor.

"Council home" adalah rumah yang disewakan kepada rakyat seperti golongan yang tidak mahu membeli rumah atau tidak mampu membeli rumah.

Di antaranya adalah warga tua atau golongan berpendapatan rendah yang tidak boleh mendapat pinjaman bank dan mereka yang baru mendirikan rumah tangga yang masih mengumpul wang untuk membeli rumah.

Di bawah kerajaan Barisan Nasional Negeri Selangor yang lepas, terdapat skim membeli rumah dengan hanya membayar RM1 tetapi ramai yang menyertai skim ini telah gagal membayar balik pinjaman mereka dan rumah-rumah mereka telah dilelong.

Buat masa ini, bilangan "council home" yang ada adalah terlampau terhad dan dimiliki oleh pihak berkuasa tempatan. Ianya digunakan sebagai penempatan sementara di dalam pemindahan setinggan atau ketika berlaku bencana seperti kebakaran.

Selain dari itu terdapat rumah Projek Perumahan Rakyat atau PPR yang ditawarkan kepada rakyat untuk disewa dengan kadar di bawah kadar pasaran. Ianya disewakan dengan sewa bulanan dari RM124 hingga RM250 walhal kadar pasaran adalah RM400 hingga RM600. Walau bagaimanapun, permintaan untuk rumah-rumah tersebut adalah masih rendah memandangkan lokasinya yang jauh dari pengangkutan awam.

Di negara seperti Britain, pihak-pihak berkuasa tempatan mempunyai "council home" yang disewakan kepada rakyat. Rakyat negara tersebut berhak untuk mendapatkan kediaman yang sempurna dan ada yang menyewa sepanjang hayat tanpa perlu membeli rumah.

26 November 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U