Skip to main content

SUAMI ISTERI BERLAGA KEPALA, ORANG LUAR BERSORAK SURUH BERCERAI

Pada hari Rabu lepas, Pengarah JAIS telah dijemput untuk memberi penerangan kepada Exco tentang penangkapan Dr. Mohd. Asri Zainul Abidin, bekas Mufti Perlis.

Exco perlu mendengar penjelasan dari JAIS kerana isu tersebut telah menjadi panas apabila menjadi bahan perbincangan dan perbahasan masyarakat. Sama ada di kaki lima atau di dalam internet. Tetapi Exco mahu mendengar terus dari JAIS bukan dari pihak kedua, ketiga atau keempat seperti melalui akhbar dan blog.

Tetapi taklimat tidak panas seperti di luar. Perbincangan diadakan. Keputusan diambil dan tindakan-tindakan susulan dipersetujui. Itu sahaja. Mungkin akan mengecewakan penulis-penulis blog yang terpaksa menggunakan imaginasi dan kepakaran mereka mencipta mitos untuk menarik pelayar-pelayar maya.

Exco hari itu bermula jam 2.00 petang kerana YAB Dato’ Menteri Besar perlu menghadiri mesyuarat Majlis Raja-Raja di sebelah pagi. Ianya telah berakhir pada jam 6.15 petang. Ramai Exco Islam telah terus ke pejabat mereka untuk solat. Walau bagaimanapun saya telah keluar solat sebentar ketika mesyuarat dan terus ke bilik makan Exco. Saya perlu ke Sg. Besar malam itu dan bercadang untuk solat Maghrib di Bangunan SUK.

Menu petang itu adalah rojak. Bersama-sama saya adalah YB Ean, YB Eli, YB Xavier dan YB Rodziah. Selalunya kami menghabiskan masa selepas Exco untuk terus berbincang atau bertukar-tukar fikiran. Di situ lebih ”relax” dan tidak ”formal”.

Sambil makan rojak, saya bertanya kepada YB Ean tentang cadangan saya untuk memasang pili-pili bomba di Kg. Baru Ampang yang baru-baru ini berlaku kebakaran. Saya bertanya YB Ean kerana ia melibatkan kilang-kilang haram. YB Ean bertanggung jawab di dalam memutihkan kilang-kilang haram. Penduduk memohon agar saya mendapatkan mereka pili-pili bomba.

YB Eli pula bertanya saya tentang projek ”Eco Tourism” yang dicadangkan oleh FRIM. Saya memberitahu kita masih mengkaji cadangan mereka.

Petang itu beliau tidak berleter seperti biasa. Selalunya YB Eli akan berkata, "Don't eat that, its bad for you" atau "Jangan makan itu, ia tidak baik untuk kamu" apabila melihat Exco-Exco makan makanan yang berlemak atau bergula.

YB Xavier pula memberitahu bahawa beliau telah menghadiri majlis penerangan Bajet di MBPJ malam tadi. Yang menarik katanya adalah reaksi Anwar Ibrahim terhadap Selangor. Kata YB Xavier, buat pertama kali Anwar memuji Selangor. Beliau memberitahu, ”Usually he whacks us” atau ”Selalu dia bantai kita”.

Walau bagaimanapun, YB Eli membangkitkan kenyataan Raja Petra Kamaruddin (RPK) di dalam blognya bahawa Selangor akan jatuh pada bulan Januari 2010.

YB Xavier pula menyanggah, ”We are still here, Ean is still here, nobody is going anywhere” atau ”Kita masih di sini, Ean masih di sini, tidak ada sesiapa yang hendak ke mana-mana”.

Saya pula menambah bahawa BN telah berjanji bahawa Selangor akan jatuh pada bulan September lagi.

Begitulah suasana di kalangan anggota kerajaan. Walaupun kami telah melalui isu-isu mencabar seperti rampasan arak di Shah Alam dan Selcat namun ianya tidak mengganggu perjalananan dan pentadbiran kerajaan. Perancangan terus berjalan. Hubungan di kalangan Exco tidak terjejas. Tidak ada bermasam muka.

Tetapi nampaknya suasana sedemikian amat dicemburui oleh lawan. Mereka cuba memecah belahkan kami. Bagaikan suami isteri yang berlaga kepala, orang luar yang lebih-lebih bersorak menyuruh bercerai. Tetapi kehidupan bagi kami diteruskan seperti biasa. Pemergian YB Badrul ke pangkuan BN juga tidak melemahkan semangat kami. Business as usual.

Oleh itu, kami amat terkejut apabila timbul semula berita tentang Unity Govenment dan salah seorang anggota Exco sedang cuba membawa orang kepada UMNO.

Kenapa perlu masuk UMNO? Kenapa perlu anggota kerajaan memasuki UMNO dan menjadi pembangkang? Kenapa seorang Exco yang mengawal dana lebih separuh peruntukan bajet tahunan kerajaan negeri Kelantan mahu melompat ke UMNO? Satu perkara kepada saya dan kepada ahli-ahli Exco lain yang tidak masuk akal sepertimana yang digambarkan oleh YB Xavier.

Lebih-lebih lagi kajian Merdeka Centre yang dibuat khusus untuk kerajaan negeri menunjukkan bahawa sokongan rakyat kepada kerajaan Pakatan Rakyat Selangor telah meningkat. Bukan sahaja di kalangan orang bukan Melayu tetapi di kalangan orang Melayu. Sebelum ini sokongan orang Melayu dilihat statik.

BN MENGINTAI PELUANG

Walau bagaimanapun cakap-cakap bahawa Selangor akan jatuh pada bulan Januari hadapan tidak boleh dianggap remeh. BN akan mencuba sedaya upaya. Tetapi bagaimana kerajaan boleh tumbang? Ada dua cara.

Pertama jika ADUN-ADUN kerajaan dapat dibeli dan melompat. Ini telah dilakukan di Perak dan BN telah akhirnya berjaya menubuhkan kerajaan.

Di Kelantan dalam tahun-tahun enam puluhan, modus operandinya berbeza. ADUN-ADUN PAS telah diculik dan dikurung di Kuala Lumpur. Akhirnya mereka telah dipaksa membuat pengakuan di televisyen. Walau bagaimanapun di Kelantan, usaha ini telah gagal apabila terdapat ADUN-ADUN PAS yang pada mulanya berjanji untuk menyokong Perikatan, belum ada BN ketika itu, telah menukar fikiran ketika usul undi tidak percaya terhadap kerajaan.

Cara kedua adalah mengumumkan dharurat. Insiden demonstrasi kepala lembu pada bulan Ogos lepas sebenarnya memberi peluang kepada BN untuk mengambil alih pentadbiran negeri Selangor.

Demonstrasi itu berlaku pada hari Jumaat. Rakyat Selangor masih waras. Sekiranya mereka tidak atau provokasi menjadi, pergaduhan antara kaum boleh dicetuskan di seluruh negeri Selangor. Dengan sekelip mata dharurat akan diisytiharkan dan Selangor akan ditadbirkan terus dari Kuala Lumpur untuk satu tempoh yang hanya BN boleh menentukan.

Secara kebetulan, hari Ahad merupakan hari ulangtahun kemerdekaan negara. Mungkin sesuatu telah dirancang untuk hari tersebut. Mungkin satu pengumuman khas.

Secara kebetulan pula pada hari Selasa, Perdana Menteri telah dijadualkan melawat sebuah masjid di Gombak. Mungkin ada hubungan di antara lawatan dan demonstrasi kepala lembu.

Rakyat perlu bijak. BN sentiasa mengintai peluang. Mereka akan cuba dan terus mencuba.

TIDAK ADA MASA

Tetapi saya yakin ramai di antara aktivis PAS yang tidak ada masa untuk memikirkan siapa yang akan masuk UMNO atau adakah BN boleh mengambil alih Selangor pada bulan Januari kelak.

Terlalu banyak kerja yang perlu dilakukan untuk kita memikirkan perkara-perkara seperti itu terutamanya siapa yang akan melompat ke dalam UMNO. Sama ada aktivis PAS Kawasan, Dewan atau Cawangan, mereka dibebani dengan pelbagai tanggung jawab. Hanyalah apabila ada di antara kita yang mengabaikan tanggung jawab, mempunyai begitu banyak masa terluang maka timbul pelbagai andaian. Mungkin hanyalah mereka yang tidak terlibat dengan program-program Parti akan melayani andaian-andaian tersebut.

Di Pandan kita, menganjurkan usrah gabungan mingguan di pusat khidmat kita di Pandan Indah setiap hari Khamis. Minggu pertama bersama Ketua Pemuda PAS Kawasan, minggu kedua bersama Ketua Urusan Ulamak PAS Kawasan, minggu ketiga bersama Ustaz Idris Ahmad, minggu keempat bersama Ustaz Redhuan Mohd. Noor dan jika terdapat minggu kelima bersama ustaz jemputan.

Tidak memadai ahli-ahli mendapat maklumat atau tarbiyyah hanya dari Harakah atau internet. Kuliah-kuliah di surau dan masjid pula adalah terlalu umum. Banyak perkara yang disampaikan di dalam program khusus untuk ahli-ahli tidak akan disampaikan kepada khalayak ramai. Kita perlu mendapatkannya ”first hand” dari pimpinan. Bukanlah kita tidak mempercayai orang luar tetapi hanya orang yang telah melalui proses pentarbiyyahan Parti akan memahami hasrat Parti.

Tetapi malangnya ada di antara kita yang lebih mempercayai orang luar dari pimpinan sendiri. Lebih mempercayai blog yang kita tidak tahu asal usulnya dari pimpinan Pusat apa lagi pimpinan Negeri dan Kawasan.

Tarbiyyah Parti memberi kekuatan kepada ahli-ahli untuk menghadapi cabaran masa kini yang semakin getir. Tidak kira yang bergaji RM300 atau RM30,000, tarbiyyah mempersiapkan aktivis Parti untuk memastikan agenda Parti menjadi kenyataan. Tanpa tarbiyyah yang melahirkan komitmen dan pendedahan kepada program-program Parti di pelbagai peringkat, aktivis yang begaji RM30,000 pun tidak akan berdaya menghadapi pimpinan UMNO Cawangan dan menguasai masyarakat.

Tarbiyyah bukan hanya bermakna menghadiri kuliah dan usrah tetapi bersusah payah menganjurkan program-program juga satu tarbiyyah. Jangan kita sempitkan tarbiyyah dengan kurikulum-kurikulum tertentu tetapi ianya perlu lebih luas lagi. Ada yang berkata, ”Kita yang tua-tua ni mana boleh, budak U bolehlah”. Memang benar maka perlu ada kepelbagaian.

Ia seharusnya memberi kekuatan dan menyatukan fikrah-fikrah. Kita hendak menyatukan fikrah ahli-ahli bukan sahaja untuk seluruh Kawasan tetapi seluruh negara. Kita selalu menyebut tentang ”Wihdatul Fikr”

UMNO yang sekular itu dapat mencapai ”Wihdatul Fikr”. Jika Najib membuat satu kenyataan, Muhyiddin akan menyokongnya malah Ketua UMNO Cawangan pun akan mempunyai pendirian yang sama. Jika PAS sebagai jemaah Islam gagal mencapai ”Wihdatul Fikr”, jika kenyataan pimpinan masih bertentangan maka malu kita kepada UMNO.

8 November 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U