Skip to main content

MANSUHKAN PUNGUTAN RM1.00 PASAR MALAM

Pada 22 Januari lepas saya telah mempengerusikan satu dialog di antara MPAJ dan peniaga-peniaga pasar malam di Menara MPAJ, Pandan Indah.

Saya menyokong tuntutan para peniaga agar dimansuhkan pungutan RM1 oleh MPAJ bagi setiap petak setiap kali pasar malam diadakan.

Pungutan ini pada mulanya RM2 dan dimulakan dalam tahun 2006. Tetapi akibat bantahan peniaga, ianya telah diturunkan kepada RM1.

Walau bagaimanapun, para peniaga tetap membantah dan PAS dalam tahun 2007 telah menyokong tuntutan mereka. Oleh itu, tidak ada sebab kenapa PAS perlu mengubah pendiriannya sekarang.

Lebih-lebih lagi dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu, kerajaan perlu melakukan sesuatu untuk meringankan beban rakyat.

Peniaga-peniaga telah pun membayar RM3 bagi setiap petak setiap kali pasar malam kepada pengurus pasar malam.

Pungutan RM1 ini dikatakan akan digunakan untuk memperbaiki sebarang kerosakan pada tapak pasar malam. Sepertimana yang kami pernah suarakan sebelum pilihanraya, MPAJ perlu menyalurkan dari peruntukan lain untuk kerja-kerja tersebut. Sekiranya tapak itu adalah jalanraya maka sudah tentu ada peruntukan untuk memperbaiki jalanraya.

Para peniaga telah membayar lesen RM48 setahun untuk setiap tapak pasar malam yang mereka berniaga, saya yakin jumlah ini adalah mencukupi untuk menampung kos-kos pentadbiran dan baikpulih tapak.

Saya berharap ahli-ahli majlis MPAJ akan menyokong tuntutan ini. Bagi PAS, kami memahami masalah yang dihadapi oleh para peniaga. Kami bukan baru bersama mereka dan memahami akan masalah mereka. Kami bukan baru hendak turun bersama mereka selepas pilihanaya. Kami pernah berdemonstrasi bersama mereka di Pandan Jaya dalam tahun 2005.

Sehubungan itu, saya juga berharap para pengurus pasar malam akan bersungguh-sungguh membanteras peniaga-peniaga warga asing yang menjejaskan pendapatan peniaga tempatan. MPAJ mesti mengambil tindakan yang tegas ke atas mereka yang gagal.

26 Januari 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi