Skip to main content

“NAFI LEMBAGA PERUMAHAN LEMBAB”

Saya menafikan dakwaan beberapa pihak bahawa Lembaga Perumahan & Hartanah Selangor (LPHS) lembab di dalam menangani masalah rakyat.

Punca kepada masalah yang dihadapi oleh penduduk pangsapuri dan kondominium adalah akta utk kediaman bertingkat yang lemah dan tidak jelas. Ini dieksploitasi oleh pemaju untuk terus menindas penduduk.

Pemaju telah menggunakan kelemahan akta ini untuk memastikan pengurusan bangunan terus di bawah kawalan mereka. Jawatankuasa yang menguruskannya (JMB) dirancang supaya terdiri dari mereka yang memihak kpd pemaju.

Ada mesyuarat penubuhan JMB yang diadakan pada hari dan waktu yang tidak munasabah supaya hanya “orang-orang pemaju” sahaja yang hadir. Akta ini tidak menetapkan hari dan waktu mesyuarat itu patut diadakan.

Oleh itu, Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri Selangor pada 7 Januari lepas telah meluluskan garis panduan bagi mesyuarat tersebut. LPHS akan mengeluarkan garispanduan yang lengkap dalam masa seminggu.

Garis panduan yang akan dikeluarkan itu menetapkan hari dan waktu mesyuarat penubuhan JMB boleh diadakan. Ianya juga melarang mesyuarat diadakan jauh dari kediaman penduduk.

Satu garis panduan yang lengkap akan disiapkan oleh LPHS merangkumi semua aspek akta itu dalam masa satu bulan. Ini diharap akan melicinkan lagi pengurusan kediaman bertingkat.

Tetapi Kementerian Perumahan & Kerajan Tempatan perlu mengkaji semula akta ini yang tidak jelas, lemah dan bercanggah dengan akta-akta lain. Akta ini kelihatan terlalu berat sebelah kerana memihak kepada pemaju. Pada saya kementerian yang sebenarnya lembab.

Sehubungan itu, semua pihak berkuasa tempatan (PBT) di Selangor telah diarah untuk memastikan pemaju-pemaju memanggil mesyuarat penubuhan JMB secepat mungkin. Sepatutnya semua JMB telah ditubuhkan sebelum 12 April tahun lepas tetapi ramai pemaju yang ingkar. Oleh itu, saya telah mengarahkan PBT mendakwa pemaju-pemaju itu di mahkamah sepertimana yang termaktub di dalam akta. PBT yang gagal perlu memberi penjelasan atau akan menghadapi tindakan disiplin.

Iskandar Abdul Samad
11 Januari 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se