Skip to main content

“NAFI LEMBAGA PERUMAHAN LEMBAB”

Saya menafikan dakwaan beberapa pihak bahawa Lembaga Perumahan & Hartanah Selangor (LPHS) lembab di dalam menangani masalah rakyat.

Punca kepada masalah yang dihadapi oleh penduduk pangsapuri dan kondominium adalah akta utk kediaman bertingkat yang lemah dan tidak jelas. Ini dieksploitasi oleh pemaju untuk terus menindas penduduk.

Pemaju telah menggunakan kelemahan akta ini untuk memastikan pengurusan bangunan terus di bawah kawalan mereka. Jawatankuasa yang menguruskannya (JMB) dirancang supaya terdiri dari mereka yang memihak kpd pemaju.

Ada mesyuarat penubuhan JMB yang diadakan pada hari dan waktu yang tidak munasabah supaya hanya “orang-orang pemaju” sahaja yang hadir. Akta ini tidak menetapkan hari dan waktu mesyuarat itu patut diadakan.

Oleh itu, Mesyuarat Exco Kerajaan Negeri Selangor pada 7 Januari lepas telah meluluskan garis panduan bagi mesyuarat tersebut. LPHS akan mengeluarkan garispanduan yang lengkap dalam masa seminggu.

Garis panduan yang akan dikeluarkan itu menetapkan hari dan waktu mesyuarat penubuhan JMB boleh diadakan. Ianya juga melarang mesyuarat diadakan jauh dari kediaman penduduk.

Satu garis panduan yang lengkap akan disiapkan oleh LPHS merangkumi semua aspek akta itu dalam masa satu bulan. Ini diharap akan melicinkan lagi pengurusan kediaman bertingkat.

Tetapi Kementerian Perumahan & Kerajan Tempatan perlu mengkaji semula akta ini yang tidak jelas, lemah dan bercanggah dengan akta-akta lain. Akta ini kelihatan terlalu berat sebelah kerana memihak kepada pemaju. Pada saya kementerian yang sebenarnya lembab.

Sehubungan itu, semua pihak berkuasa tempatan (PBT) di Selangor telah diarah untuk memastikan pemaju-pemaju memanggil mesyuarat penubuhan JMB secepat mungkin. Sepatutnya semua JMB telah ditubuhkan sebelum 12 April tahun lepas tetapi ramai pemaju yang ingkar. Oleh itu, saya telah mengarahkan PBT mendakwa pemaju-pemaju itu di mahkamah sepertimana yang termaktub di dalam akta. PBT yang gagal perlu memberi penjelasan atau akan menghadapi tindakan disiplin.

Iskandar Abdul Samad
11 Januari 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi