Skip to main content

ULASAN IJTIMAK SELANGOR 2008

Ijtimak PAS Selangor ke 18, 19 Mei lepas, merupakan ijtimak yang paling terbuka.

Buat pertama kali, para perwakilan telah berucap tanpa berselindung atau berlapik. Menyatakan pendapat atau mengkritik sesiapa sahaja. Malah Dato Husam Musa yang telah menyampaikan satu kertas kerja, turut menjadi mangsa.

Pada saya keterbukaan dan keberanian ini amat penting bagi PAS Selangor yang sedang memerintah bersama PKR dan DAP. Ia adalah peluang untuk mengukuhkan Parti. Peluang bagi pimpinan dan ahli-ahli mengukur sejauh mana keikhlasan dan kemampuan masing-masing. Satu proses kematangan yang amat penting.

Pada saya inilah ijtimak yang paling tidak dapat dilupakan walaupun saya telah hadir ijtimak pertama PAS Selangor dalam tahun 1992 di Sijangkang, Kuala Langat. Ketika itu, saya adalah seorang Setiausaha PAS Cawangan.

Ataupun ijtimak kedua (1993) yang diadakan di Surau Al-Huda, Taman Maju Jaya Fasa 3, Ampang Jaya ketika saya pertama kali menjadi Setiausaha PAS Kawasan.

Tetapi kali ini, ijtimak kita begitu unik. Kita amat terbuka. Kita bukan seperti UMNO yang mengongkong ahli-ahlinya. Para perwakilan menyatakan apa yang mereka mahu. Apa yang mereka suka. Dan apa yang mereka tidak suka.

Wakil Serdang mempertikaikan kenapa ADUN mereka (Dr. Shafie Abu Bakar) yang berkelayakan dan berpengalaman tidak dilantik sebagai EXCO. Katanya beliau patut diarak ke SUK Shah Alam.

Kenyataan itu membuat saya dan kita di Pandan merasa bersalah. Walaupun Pandan mempunyai ramai professional namun kami tidak merasakan kita sebuah kawasan yang hebat. Mungkin kalau kami tahu jawatan EXCO itu dikejar orang, sudah tentu PAS Kawasan tidak akan merestukan saya menerima jawatan itu.

Itu sebabnya kita perlu keterbukaan. Menyatakan apa hasrat kita.

Wakil Serdang itu juga mahu PAS Selangor mengkaji rahsia kejayaan Bangi yang boleh mendapat majoriti lebih 6000 undi.

Ismath Habib yang mewakili Kelang berpendapat tidak salah ahli-ahli mahukan habuan-habuan selepas kemenangan. Katanya di zaman Rasulullah SAW, tentera Islam turut mengambil "ghanimah".

Beliau juga berharap agar pimpinan sekarang tidak akan menafikan usaha-usaha “orang-orang lama” yang telah merintis jalan sehingga Pakatan Rakyat berjaya membentuk kerajaan hari ini. Ismath, orang kuat KoHilal sebelum empayarnya tumbang, berkata beliau pernah bertanding di dalam kawasan Parlimen Kota Raja yang kita menang (Dr. Mariah Mahmud) dan kawasan DUN Selat Kelang (Dr. Halimah Ali Abdullah) yang juga kita menang. Menurut beliau, beliau telah membuka jalan kepada kemenangan hari ini.

Sebagai “orang lama”, saya boleh bersetuju dengan pandangan tersebut. Semasa ijtimak tempoh hari saya duduk di sebelah YB Khasim Abdul Aziz (Lembah Jaya). Mungkin hanya kami berdua sahaja di dalam DUN Selangor kali ini yang pernah tersentuh dengan kehebatan Tuan Guru Haji Ismail Hashim, Pesuruhjaya PAS Selangor yang telah meninggalkan kita dalam tahun 1993.

Selain dari itu terdapat perwakilan yang menegur Dato’ Husam Musa dan Dr. Mujahid Yusuf Rawa kerana berkata kemenangan Pakatan Rakyat adalah akibat dari ayunan undi pengundi bukan Islam kepada pembangkang. Perwakilan itu mahu kepimpinan ulamak dan kekuatan dalam PAS juga diberi kredit.

Yang paling teruk dihentam hari itu adalah para ADUN terutamanya EXCO-EXCO (terutama diri saya) yang dikatakan merasakan diri mereka lebih besar dari Parti dan membelakangkan Parti di dalam membuat keputusan dan melakukan perlantikan politik.

Tuduhan-tuduhan itu boleh dijawab kerana kita tidak sampai 100 hari memerintah dan tidak banyak perlantikan politik yang telah dilakukan tetapi yang paling penting ahli-ahli diberi peluang untuk bersuara tanpa merasa takut. Itulah kelebihan PAS.

Sama ada tuduhan itu betul atau tidak, itu adalah cerita lain. Yang penting ahli-ahli diberikan ruang seluas-luasnya. Mungkin di atas dasar itu hanya Dato’ PJ sahaja yang memberi penjelasan. EXCO-EXCO lain dan ADUN-ADUN tidak tampil untuk bercakap walaupun berkali-kali diminta oleh “moderator”. Jika tuduhan-tuduhan itu dijawab maka ianya akan membunuh semangat ahli-ahli. Maka eloklah ia dibiarkan berlalu dan ahli-ahli pulang dengan rasa puas kerana telah menyuarakan pendapat mereka. Kadang kala kita perlu meraikan akar umbi kita walaupun apa yang disuarakan itu tidak benar.

Walau bagaimanapun mesej yang paling penting ijtimak itu adalah salah satu resolusi yang menggesa Kerajaan Pakatan Rakyat Negeri Selangor mengotakan segala janji-janji pilihanrayanya. Walaupun ianya mungkin akan menelan belanja beratus-ratus juta namun jika kerajaan gagal maka tidak mustahil Selangor akan jatuh kembali ke tangan BN. OLEH ITU, LEBIH BAIK HILANG DUIT DARI HILANG NEGERI. KITA TIDAK ADA PILIHAN LAIN.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi