Skip to main content

TSUNAMI DUA HALA

Di antara berita utama di Eropah hujung minggu ini adalah kekalahan calon parti Buruh kepada calon parti Konservatif di dalam pemilihan Datuk Bandar Kota London.

Ianya amat memalukan bagi kerajaan parti Buruh kerana kota London, ibu negara Britain, sekarang dikuasai oleh Datuk Bandar pembangkang. Lebih memalukan kerana Datuk Bandar itu akan turut bertanggung jawab ke atas Sukan Olimpik yang diadakan di London dalam tahun 2012.

Calon parti Konservatif, Boris Johnson, telah mengalahkan calon parti Buruh, Ken Livingston, yang merupakan Datuk Bandar sebelum ini. Livingston amat popular di kalangan rakyat. Beliau pernah tidak dicalonkan oleh partinya untuk merebut jawatan Datuk Bandar kerana pandangannya yang terlampau berhaluan kiri maka beliau telah bertanding di atas tiket bebas dan menang.

Ketika saya belajar di Britain, Livingston yang dikenali sebagai “Red Ken”, pernah menjadi ketua Greater London Council (GLC) sebelum jawatan Datuk Bandar dipilih rakyat. Beliau menjadi popular apabila tambang pengangkutan awam di London termasuk keretapi bawah tanah atau "tube" diturunkan sehingga 20% dari kadar asal.

Walau bagaimanapun kerajaan pusat parti Konservatif pimpinan Margaret Thatcher telah menghalang tindakan beliau yang mungkin mengurangkan pendapatan GLC tetapi disukai rakyat. Ia memberi kemenangan politik untuk parti Buruh di dalam suasana parti Konservatif berada di puncak kekuasaannya.

Kadang kala di dalam politik, kita perlu mengenepikan faktor-faktor ekonomi dan kewangan. Selagi mana kita asyik mencongak-congak ringgit, dollar, yen, franc atau dinar, selagi itu kemenangan politik akan menjadi impian. Kemenangan politik itu penting agar sentiasa berada di hadapan pada kacamata rakyat.

Nasib yang dialami oleh “Red Ken” mungkin bukan disebabkan dirinya. Setelah 11 tahun berkuasa, Parti Buruh sedang menuju ke arah kekalahan. Pilihanraya kerajaan tempatan minggu lalu melihat prestasi terburuk di dalam 40 tahun. Tidak ramai yang yakin Perdana Menteri Gordon Brown dapat memenangi pilihanraya umum yang akan datang.

Apabila Tony Blair memimpin parti Buruh menumbangkan parti Konservatif dalam tahun 1997 dengan majoriti yang terbesar dalam tempoh 100 tahun, mungkin mustahil hendak dipercayai keadaan yang di alami oleh parti itu sekarang.

Satu demi satu tuduhan-tuduhan penyelewengan dan salah guna kuasa telah dibuktikan. Parti Buruh dilihat sebagai lebih kotor dari parti Konservatif sebelumnya. Adakah mereka benar-benar kotor atau kurang pengalaman mentadbir sehingga gagal memahami mana yang betul dan mana yang salah?

Ketika parti Buruh menang, kali terakhir mereka membentuk kerajaan adalah 18 tahun yang lalu. Hanya seorang dua saja di dalam kerajaan yang dibentuk mempunyai pengalaman mentadbir sebuah negara.

Ada menteri yang menggunakan pengaruh untuk mendapatkan visa bagi pembantu rumahnya. Ada menteri yang terlibat di dalam pelaburan yang tidak sepatutnya. Pentadbiran kerajaan dipenuhi oleh penasihat-pensihat dan perlantikan-perlantikan politik yang tidak pernah dilihat sebelum ini. Kerajaan juga dikaitkan dengan amalan menjual anugerah-anugerah kenamaan dan tindakan-tindakan lain yang memberikan publisiti buruk kepada parti itu.

Persoalannya adakah mereka melakukan semua ini di dalam keadaan sedar atau setelah sekian lama menjadi pembangkang mereka tidak dapat membezakan di antara yang dibenarkan dan tidak dibenarkan ketika berkerajaan?

Apa yang berlaku kepada parti Buruh ini sepatutnya menjadi iktibar kepada kita semua. Tsunami rakyat yang membawa mereka ke puncak kuasa akan menurunkan mereka satu hari kelak.

6 Mei 2008

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi