Skip to main content

MASIH DI DEWAN .......

Waktu sekarang jam 8.14 malam. Masih berada di dalam Dewan Undangan Negeri.

Sidang sepatutnya tamat jam 4,30 petang tadi tetapi Tuan Speaker telah memberi seluas-luas peluang kepada EXCO dan ADUN, sama ada Kerajaan atau pembangkang, untuk berucap. Hampir kesemua ADUN Pakatan Rakyat, kecuali 2 orang, telah berucap. Seorang darinya, YB Manoharan A/L Malayalam, ADUN Kota Alam Shah, sedang ditahan di bawah ISA di Kamunting.

Sedang berucap sekarang ADUN Hulu Kelang, YB Saari Sungib, menyokong usul mengecam Akta Keselamatan Dalam Negeri atau ISA.

Menurut beliau, di Israel "Military Order 1550" membenarkan tahanan untuk 8 hari. Selepas itu, tahanan perlu dihadapkan ke Mahkamah Tentera dan boleh ditahan selama 6 bulan. Tetapi di Malaysia, selepas tempoh tahanan pertama, tahanan boleh ditahan untuk 2 tahun. Maka ini bermakna ISA lebih kejam dari undang-undang Israel.

Malah asal usul ISA yang dikuatkuasakan dalam tahun 1960 bermula dengan Ordinan Dharurat 1948 yang dikuatkuasakan serentak di Malaya dan di Palestine oleh penjajah British.

Telah didedahkan di Dewan malam ini bagaimana tahanan-tahanan telah,

1. Dibogelkan.
2. Disepak dan diterajang.
3. Diliwat dengan kayu.
4. Dipaksa meminum air kencing.

Sekejap lagi kami akan mengundi dan buat pertama kali dalam sejarah negara kita, sebuah Dewan Undangan Negeri akan mengutuk ISA dan menggesa agar mereka yang ditahan dibebaskan.

Ada 95 orang yang sedang ditahan di bawah ISA sekarang.

Tetapi aneh sekali, tidak ada satu pun dari 20 ADUN BN yang hadir pada sessi malam ini.

26 Mei 2008
8.27 malam

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi