Skip to main content

SASARAN 5 TAHUN DILANCAR - Sinar Harian 2 Mei 2013.


Sasaran lima tahun dilancar
Iskandar (dua, kanan) bercakap kepada pemberita pada sidang media pelancaran Sasaran Lima Tahun Manifesto Dun Chempaka 2013 hingga 2018 di Pusat Tarbiyyah Pandan, semalam.
PANDAN INDAH - Penyandang kerusi Dun Chempaka, Iskandar Abdul Samad melancarkan Sasaran Lima Tahun Manifesto Dun Chempaka 2013 hingga 2018 yang akan dilaksanakan sekiranya beliau terus diberi mandat menjadi wakil rakyat pada Pilihan Raya Umum Ke-13 (PRU13).

Iskandar berkata, selain manifesto ditawarkan Pakatan Rakyat (PR) dan kerajaan negeri, manifesto berkenaan adalah khusus untuk pengundi dan penduduk kawasan Chempaka.

Beliau berkata, apa dibentangkannya itu bukan lagi di peringkat angan-angan, tetapi pihaknya sudah membuktikannya sebelum ini dan terdapat tambahan dan beberapa perkara baru yang terkandung dalam manifesto tersebut.

“Banyak sasaran atau rancangan sebelum ini berjaya kami laksanakan dalam tempoh pentadbiran selama lima tahun ini.

"Disebabkan permintaan yang sangat tinggi daripada masyarakat tempatan, maka ia perlu ditambah bagi mengimbangi keperluan tersebut,” katanya semasa sidang media pelancaran sasaran lima tahun Dun Chempaka di Pusat Tarbiyyah Pandan, semalam.

Dalam manifesto yang dilancarkannya itu, Iskandar menggariskan 12 sasaran antaranya mewujudkan sebuah lagi perpustakaan komuniti di Pandan Indah seperti di Pandan Jaya dan membina dataran anak muda di Taman Chempaka serta Taman Cahaya yang lengkap dengan gelanggang futsal dan sepak takraw.

Iskandar berkata, selain itu beliau mahu membina lima pondok polis di lokasi-lokasi kritikal untuk meningkatkan lagi tahap keselamatan demi kepentingan rakyat.

“Seterusnya, kita juga ingin memulakan kajian pembangunan semula bagi menambah bilangan rumah mampu milik tanpa menyisihkan warga tempatan.

"Sasaran lain ialah melebarkan zon bersih ke seluruh kawasan Dun Chempaka dan mempertingkatkan aktiviti Pusat Wanita Berdaya yang sedia ada di Pandan Indah.

"Kita juga mahu mengembangkan program Prihatin Warga Emas di Masjid Nurul Hidayah Kampung Pandan ke empat lokasi lain iaitu Kampung Baru Ampang, Pandan Indah, Pandan Jaya dan Taman Nirmana," katanya.

Beliau berkata, selain itu beliau menginginkan supaya sekurang-kurangnya 20 projek Ceria dilaksanakan bagi membaik pulih pangsapuri-pangsapuri di Pandan Indah, Pandan Jaya dan Taman Dagang dan pusat perniagaan makanan tradisional dan kraftangan diwujudkan di Kampung Pandan sebagai tarikan pelancong.

"Saya juga ingin mewujudkan tiga lokasi Kafa Menengah dan memberi peluang kepada pemilik rumah di Jalan Kemajuan menukar syarat kegunaan tanah dari kediaman kepada perniagaan.
"Sasaran terakhir ialah memusatkan warung-warung dan penjaja di satu lokasi khas,” katanya.

Iskandar berkata, beliau berkeyakinan tinggi untuk melaksanakan setiap sasaran dirancang kajian telah dilakukan dan dana serta peruntukan bakal digunakan sudah dikenal pasti.

“Selain itu, apa yang kami lakukan sepanjang lima tahun mentadbir terutamanya di negeri Selangor ini, itulah yang akan kami persembahkan kepada rakyat untuk dinilai dengan adil,” katanya.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U