Skip to main content

KERAJAAN NEGERI TUBUH JAWATANKUASA KHAS UNTUK PANTAU JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK - 5 Jun 2013.

SHAH ALAM - Kerajaan Negeri Selangor memandang serius campur tangan ejen hartanah yang menawarkan harga yang tinggi kepada pemilik perumahan Bukit Botak, di Selayang, baru-baru ini.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Peneroka Bandar, Iskandar Abdul Samad mendakwa pihaknya menerima banyak aduan daripada penduduk terbabit apabila didatangi ejen hartanah yang ingin membeli kediaman mereka pada harga RM290,000 seunit sebelum dijual kepada pihak lain yang diiklankan menerusi internet.

"Kerajaan negeri pandang serius kerana tak mahu pembeli rumah bukit botak dieksplotasi ejen hartanah itu.

"Kerajaan negeri tubuh jawatankuasa khas untuk bantu mereka yang benar-benar mahu menjual tersebut tanpa melibatkan orang tengah yang mengaut keuntungan tinggi," katanya pada sidang media di Pejabat Kerajaan Negeri Selangor, di sini, hari ini.

Projek penempatan semula setinggan Bukit Botak, Selayang melibatkan 1,400 pemilik tanah, merangkumi kawasan seluas 55.2 hektar.

Projek terbengkalai yang gagal disiapkan oleh kontraktor Delpuri Corporation Sdn Bhd itu bagaimanapun disiapkan sepenuhnya Kerajaan Negeri Selangor selepas menubuhkan jawatankuasa khas menyiasat penyelewengan dan penipuan dalam pemberian tanah kepada bekas penduduk setinggan Bukit Botak pada 20 Mei 2009.

Dalam pada itu, Iskandar berkata harga yang ditawarkan kepada penduduk Bukit Botak ketika itu sebanyak RM99,000 seunit itu boleh mencecah lebih RM300,000 pada harga pasaran semasa jika mereka menjual hartanah tersebut tanpa menggunakan 'orang tengah' terbabit.

"Isu itu timbul selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 bila ejen hartanah tawar RM290,000 kepada mereka.

"Bagaimanapun kita perlu berbincang dengan Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor dan PKNS untuk lihat syarat-syarat tertentu jika pemilik mahu menjual semula," katanya.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U