Skip to main content

Tabiklah Puteri Umno!

Saya tertarik dengan posting di dalam laman web Puteri Umno Bahagian Pandan tentang program JOM MASAK BUBUR LAMBUK mereka semalam di mana 5 kawah bubur lambuk telah dimasak dan diedar.

Tabik kepada Puteri kerana ianya satu-satunya organisasi Umno di Pandan yang masih bergerak.

Bahagian dan Pemuda entah ke mana dan hanya syok sendiri dengan kain-kain rentang yang lawa-lawa.

Wanita pula nampak masih belum pulih dengan kekalahan ketua mereka untuk merebut DUN Chempaka pada PRU2008.

Maka tinggallah Puteri terkontang-kanting keseorang memegang panji-panji Umno di Pandan.

Walaupun kita tahu siapa di belakang Puteri Umno di Pandan tetapi modus operandi atau M.O. mereka memang efektif. (Siapa di belakang Puteri Pandan? Rasanya mantan ......)

Inward dan outward looking. Masak bubur lambuk dengan kerjasama NGO dan turun dari rumah ke rumah untuk mengedarnya.

Tak payah tunggu orang datang kepada mereka. (Takde orang nak datang pun .....) Tapi turun bertemu rakyat.

Kita memang memantau program-program Umno di Pandan dan program Puteri yang lain seperti 'Menyusur Akar' juga menggunakan M.O. yang sama.

M.O. ini sebenarnya M.O. PAS sejak bertahun-tahun ketika menjadi pembangkang. Tetapi bila dah jadi kerajaan, lain pulak ceritanya. Terlalu selesa. Boleh guna dewan dan banyak lagi kemudahan dan institusi yang boleh dimanfaatkan.

Akhirnya kita berkubu di dalam dewan, masjid, surau dan sebagainya. Menunggu orang datang kepada kita dengan hanya menghantar handbill, menampal poster dan menggantung kain rentang. Cukup ke?

Akhirnya kita akan menjadi juara kampung. Syok sesama sendiri saja. Atau bersama orang-orang yang memang hendak menyokong kita. Atau kalau program gagal, kita akan bergaduh sesama sendiri di dalam Facebook. Kadang-kala kita rasa kita hebat tetapi pada hakikatnya dunia mentertawakan kita.

Untuk maju ke hadapan kita mesti belajar dari semua orang. Walaupun dari Puteri Umno. Lagipun ini M.O. kita, mereka ciplak dan kita yang telah lupa.

Oleh itu, kalau buat program, libatkan penduduk tempatan. Jangan buat sendirian. Kalau ada persatuan penduduk lagi baik, ajak kerjasama.

Jangan harapkan kain rentang, handbill dan poster. Jemput secara peribadi penduduk setempat. Kalau tidak dapat jumpa semua, paling kurang jemput ketua-ketua, imam-imam atau mereka berpengaruh yang lain.

Selitkan aturcara yang menghargai orang tempatan. Penyampaian anugerah, sumbangan atau cenderahati selalunya amat bermakna.

Pastikan juga adakan lawatan kepada penduduk tempatan. Contohnya ziarah atau penyampaian bantuan dari rumah ke rumah.

Inilah formula kita yang telah ditiru orang.

16 Ogos 2010

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U