Skip to main content

Bantahan berkhemah 24 jam oleh penduduk Taman Permata, Dengkil 14 dan 15 Ogos 2010.

Hebat sungguh makcik-makcik ni membantah keadaan rumah yang mereka beli apabila Kerajaan Persekutuan mengambil alih ladang yang mereka bekerja untuk membina Putrajaya. Ladang Sedgeley, Prang Besar telah diambil alih sekitar tahun 1995 tetapi rumah yang mereka beli penuh dengan masalah.

Mungkin tidak ramai yang tahu Prang Besar sebelum ini. Yang saya ingat ketika di sekolah rendah apabila hendak ke selatan akan berjumpa satu simpang tiga di dalam kebun getah, belok kiri ke selatan dan belok kanan ke Prang Besar. Saya akan bertanya ayah saya apa ada di situ dan dia akan berkata mungkin di zaman dahulu ada perang di situ.

Makcik-makcik berbangsa India ini sanggup tidur di bawah khemah yang didirikan di tepi jalan besar ke Dengkil di tepi warung tom yam yang kerap saya makan ketika terlibat dengan projek Putrajaya. Pagi tadi pula mereka bergotong-royong memasak sarapan.

Susah kita nak lihat makcik-makcik berbangsa Melayu berbuat demikian. Kecuali mungkin yang terlibat dengan perjuangan peneroka bandar.

Mungkin budaya orang Melayu hanya pandai 'sok sek' 'sok sek' antara mereka. Itu sebab apabila tanah hendak diambil, tanah orang Melayu akan dicari. Apabila pembangunan semula hendak dilakukan, kampung Melayu akan menjadi sasaran.

Orang Melayu mesti belajar erti 'empowerment'. Bagaimana hendak memperkasakan diri mereka sendiri. Tanpa menunggu orang lain untuk membantu mereka. Mencartakan sendiri masa depan mereka. Belajar menyatakan dengan lantang apa yang mereka hendak.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U