Skip to main content

KEPUTUSAN MKN BERITA BAIK BAGI SAINGAN PASUKAN KEBANGSAAN KE QATAR 2022.

Keputusan Majlis Keselamatan Negara ( MKN ) untuk membenarkan pasukan negeri dan kelab Liga Malaysia ( Liga M ) memulakan latihan mulai 15 Jun ini melegakan dunia bolasepak Malaysia. Pasukan kebangsaan juga mendapat kebenaran tersebut. Kelonggaran ini adalah sebahagian dari Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan ( PKPP ) yang diumumkan oleh Perdana Menteri pada 8 Jun lepas.

Walaupun latihan ini tertakluk kepada SOP namun ia adalah satu harapan agar perlawanan liga dapat dimulakan semula dan jadual liga dilengkapkan. Liga telah digantung sejak bulan Mac.

Latihan yang dibenarkan adalah tanpa sentuhan di antara pemain dan mematuhi penjarakan sosial 3 hingga 5 meter di antara mereka.

Liga Bolasepak Malaysia ( MFL ) telah mengumumkan pada 2 Mei lepas penyelesaian bagi Liga M dan Piala Malaysia. Menurut cadangan mereka, Liga Super akan bermula semula pada 1 September dan berakhir pada 27 September sementara saingan Piala Malaysia akan bermula pada 17 Oktober dan berakhir pada 7 November. Untuk memendekkan tempoh pertandingan, Liga Super akan berlangsung untuk 1 pusingan sahaja dan Piala Malaysia hanya akan menyaksikan perlawanan kalah mati.

PKPP akan berakhir pada 31 Ogos depan justeru itu masih ada peluang bagi perlawanan Liga M dan Piala Malaysia dilaksanakan menurut jadual tersebut.

Sebenarnya yang lebih penting adalah persiapan pasukan kebangsaan untuk menghadapi perlawanan-perlawanan kelayakan ke Piala Dunia FIFA 2022 di Qatar dan Piala Asia 2023 AFC di Negeri China yang diadakan bersekali. Konfederasi Bolasepak Asia ( AFC ) telah mengumumkan 5 Jun lepas jadual perlawanan yang baru.

Pasukan kebangsaan akan bertemu UAE di tempat lawan pada 8 Oktober dan Vietnam pada 13 Oktober di tempat sendiri. Sebelum ini Malaysia telah kalah kepada UAE 1-2 di tempat sendiri dan turut kalah kepada Vietnam 0-1 di tempat lawan. Malaysia perlu menang kedua-dua perlawanan tersebut untuk layak ke pusingan selanjut.

Perlawanan terakhir pasukan negara adalah pada 17 November menentang Thailand di tempat lawan. Mereka telah kalah kepada Malaysia pada perlawanan di Kuala Lumpur 2-1 dan sudah tentu akan bermati-matian untuk menang kali ini.

Malaysia berada di dalam Kumpulan G dan selepas 5 perlawanan menduduki tempat kedua dengan 9 mata. Vietnam di tempat pertama dengan 11 mata. Di bawah Malaysia adalah Thailand ( 8 mata ) dan UAE ( 6 mata tetapi baru bermain 4 perlawanan ). Indonesia pula menduduki tempat tercorot tanpa sebarang mata dan tidak mempunyai harapan untuk layak. 2 pasukan teratas kumpulan akan layak.

Saingan kali ini merupakan peluang negara yang terbaik untuk mara ke pusingan seterusnya di mana akan terdapat 2 kumpulan 6 pasukan dan 2 pasukan teratas setiap kumpulan akan layak ke Qatar.

Selain dari perlawanan-perlawanan kelayakan tersebut, pasukan kebangsaan juga akan terlibat dengan kejohanan Piala AFF Suzuki untuk negara-negara di Asia Tenggara akhir tahun ini. Justeru itu mereka perlu mencapai tahap prestasi dan kecergasan untuk bersaing dengan pasukan-pasukan lawan.

Latihan yang dibenarkan oleh MKN akan dapat membantu persiapan pasukan kebangsaan. Tetapi tertakluk kepada kesesuaian dan keselamatan di negara ini, amalan Liga Perdana Inggeris ( EPL ) di mana latihan secara berkumpulan dibenarkan sebelum liga dimulakan semula 17 Jun ini perlu dipertimbangkan oleh MKN.

Memulakan semula  perlawanan liga bulan September ini juga penting untuk membantu mengembalikan kecergasan pemain-pemain setelah direhatkan sejak bulan Mac.

Di antara saingan-saingan pasukan negara kita di dalam Kumpulan G, hanya Vietnam yang telah memulakan semula liga mereka. Perlawanan-perlawanan telah disambung 5 Jun lepas dengan baki 23 perlawanan untuk dilengkapkan. Walau bagaimanapun negara tersebut hanya merekodkan 328 kes Covid-19 dengan 307 kes yang pulih sementara tiada kes kematian.

Thailand pula seperti Malaysia akan menyambung semula liga mereka pada bulan September dengan baki 26 perlawanan. Sementara di UAE, liga utama dijangka bermula semula pada bulan Ogos dengan baki 19 perlawanan.

Persatuan Bolasepak Malaysia ( FAM ) perlu mencapai persetujuan dengan MFL untuk memastikan jadual Liga Malaysia dan Piala Malaysia dapat memberi ruang kepada pasukan kebangsaan membuat persiapan yang secukupnya untuk menghadapi saingan-saingan selepas ini. Liga M dan Piala Malaysia dianjurkan setiap tahun tetapi kelayakan Piala Dunia hanya datang 4 tahun sekali.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un