Skip to main content

GST : RAKYAT MENANGGUNG BEBAN AKIBAT KESILAPAN PEMIMPIN NEGARA.

Perdana Menteri mengumumkan hari ini negara akan mengalami defisit sekiranya GST dihapuskan kerana akan kehilangan pendapatan sebanyak RM45 bilion setahun. Tetapi Malaysia adalah satu negara dengan pelbagai sumber asli. Negara jiran Singapura yang tanpa sebarang sumber asli dapat mencapai tahap pembangunan yang jauh lebih ke hadapan dari negara kita. Pendapatan rakyat mereka juga berkali-kali ganda dari Malaysia. Sekiranya ekonomi negara diuruskan dengan baik kita tidak perlu mewujudkan cukai tambahan ini untuk membiayai program-program bantuan kepada rakyat.

Kerana kegagalan pemimpin negara maka rakyat perlu dibebankan dengan cukai tersebut. Ini sudah tentu tidak adil kerana mereka yang bersalah terlepas dari sebarang hukuman tetapi rakyat pula yang menjadi mangsa.

Alasan negara akan menanggung defisit juga tidak boleh terima. Perdana Menteri tidak sepatutnya mengkritik mereka yang mahu menghapuskan GST tetapi sebaliknya berusaha memikirkan cara agar rakyat tidak terbeban dengan cukai yang mencengkam ini.

Beliau juga berkata hutang negara semakin parah dan tanpa pendapatan hutang ini akan semakin meningkat maka Malaysia akan menjadi seperti negara Greece. Walau bagaimanapun keadaan sedemikian berlaku akibat kesilapan pemimpin. Rakyat tidak seharusnya didera akibat kesilapan ini.

Perdana Menteri juga berkata hanya 2 juta dari 13 juta pekerja di Malaysia yang membayar cukai dan perkara ini perlu diperbetulkan. Ini adalah satu kenyataan yang tidak bertanggungjawab oleh seorang Perdana Menteri.

Pekerja yang tidak membayar cukai kerana keadaan kewangan mereka yang tidak mengizinkan. Adalah zalim untuk mengenakan cukai ke atas mereka melalui barangan dan perkhidmatan yang mereka gunakan. Ini terbukti hari ini apabila rakyat terbeban dengan kos sara hidup yang meningkat.

Kesannya adalah kepada masyarakat apabila ibu bapa tidak dapat memberikan makanan yang secukupnya atau makanan yang berzat kepada anak-anak mereka. Ibubapa juga terpaksa bekerja lebih masa atau mengambil kerja kedua kerana pendapatan yang tidak mencukupi untuk menyara keluarga. Akibatnya anak-anak akan kekurangan kasih sayang atau menjadi terbiar dan ini akan menimbulkan masalah sosial.

Kita juga tidak seharusnya membandingkan kadar GST di negara-negara lain tetapi lihatlah kesan GST kepada rakyat negara ini terutamanya yang berpendapat rendah dan sederhana. Jangan hanya pandai membandingkan statistik kadar GST di antara negara tetapi teliti statistik kadar kemiskinan, statistik kadar keluarga bermasalah dan statistik-statistik lain yang menunjukkan kesan peningkatan kos sara hidup kepada rakyat.

Dato' Iskandar A. Samad
Exco Kerajaan Negeri Selangor
11 Mac 2018


Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un