Skip to main content

GST : RAKYAT MENANGGUNG BEBAN AKIBAT KESILAPAN PEMIMPIN NEGARA.

Perdana Menteri mengumumkan hari ini negara akan mengalami defisit sekiranya GST dihapuskan kerana akan kehilangan pendapatan sebanyak RM45 bilion setahun. Tetapi Malaysia adalah satu negara dengan pelbagai sumber asli. Negara jiran Singapura yang tanpa sebarang sumber asli dapat mencapai tahap pembangunan yang jauh lebih ke hadapan dari negara kita. Pendapatan rakyat mereka juga berkali-kali ganda dari Malaysia. Sekiranya ekonomi negara diuruskan dengan baik kita tidak perlu mewujudkan cukai tambahan ini untuk membiayai program-program bantuan kepada rakyat.

Kerana kegagalan pemimpin negara maka rakyat perlu dibebankan dengan cukai tersebut. Ini sudah tentu tidak adil kerana mereka yang bersalah terlepas dari sebarang hukuman tetapi rakyat pula yang menjadi mangsa.

Alasan negara akan menanggung defisit juga tidak boleh terima. Perdana Menteri tidak sepatutnya mengkritik mereka yang mahu menghapuskan GST tetapi sebaliknya berusaha memikirkan cara agar rakyat tidak terbeban dengan cukai yang mencengkam ini.

Beliau juga berkata hutang negara semakin parah dan tanpa pendapatan hutang ini akan semakin meningkat maka Malaysia akan menjadi seperti negara Greece. Walau bagaimanapun keadaan sedemikian berlaku akibat kesilapan pemimpin. Rakyat tidak seharusnya didera akibat kesilapan ini.

Perdana Menteri juga berkata hanya 2 juta dari 13 juta pekerja di Malaysia yang membayar cukai dan perkara ini perlu diperbetulkan. Ini adalah satu kenyataan yang tidak bertanggungjawab oleh seorang Perdana Menteri.

Pekerja yang tidak membayar cukai kerana keadaan kewangan mereka yang tidak mengizinkan. Adalah zalim untuk mengenakan cukai ke atas mereka melalui barangan dan perkhidmatan yang mereka gunakan. Ini terbukti hari ini apabila rakyat terbeban dengan kos sara hidup yang meningkat.

Kesannya adalah kepada masyarakat apabila ibu bapa tidak dapat memberikan makanan yang secukupnya atau makanan yang berzat kepada anak-anak mereka. Ibubapa juga terpaksa bekerja lebih masa atau mengambil kerja kedua kerana pendapatan yang tidak mencukupi untuk menyara keluarga. Akibatnya anak-anak akan kekurangan kasih sayang atau menjadi terbiar dan ini akan menimbulkan masalah sosial.

Kita juga tidak seharusnya membandingkan kadar GST di negara-negara lain tetapi lihatlah kesan GST kepada rakyat negara ini terutamanya yang berpendapat rendah dan sederhana. Jangan hanya pandai membandingkan statistik kadar GST di antara negara tetapi teliti statistik kadar kemiskinan, statistik kadar keluarga bermasalah dan statistik-statistik lain yang menunjukkan kesan peningkatan kos sara hidup kepada rakyat.

Dato' Iskandar A. Samad
Exco Kerajaan Negeri Selangor
11 Mac 2018


Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi