Skip to main content

PAS SELANGOR AKAN TAWARAKAN SIJIL PENTADBIRAN ORGANISASI.

Badan Perhubungan PAS Negeri Selangor akan menganjurkan kursus separuh masa yang akan menawarkan Sijil Pentadbiran Dan Pengurusan Organisasi.

Kursus ini adalah khusus untuk pentadbir dan pengurus di dalam PAS seperti Setiausaha-Setiausaha di semua peringkat, Penolong-Penolong Setiausaha di semua peringkat dan Setiausaha-Setiausaha Kerja.

Keputusan telah dibuat untuk menganjurkan kursus ini memandangkan cabaran-cabaan baru yang timbul akibat dari perkembangan-perkembangan berikut :

1. Kadar penambahan ahli dan penambahan cawangan yang sentiasa meningkat akibat dari minat yang tinggi terhadap PAS daripada rakyat.

2. Tanggungjawab dan beban tugas yang semakin bertambah selari dengan kedudukan sebagai parti pemerintah di mana pimpinan dan petugas Parti terpaksa juga menjalankan tugas-tugas pentadbiran kerajaan seperti menerima aduan dan menyelesaikan masalah rakyat di peringkat akar umbi.

3. Harapan dari ahli-ahli yang tinggi akibat dari komposisi ahli yang telah berubah di mana mereka menuntut perkhidmatan dan pentadbiran yang lebih cekap, efisien dan profesional.

Adalah diharapkan kursus ini akan dapat menghasilkan kumpulan pentadbir dan pengurus Parti yang lebih cekap, profesional dan berpengetahuan.

Peserta kursus ini akan melalui 8 siri kuliah dan setiap kuliah adalah selama 3 jam termasuk kerja kursus.

Kuliah-kuliah akan diadakan di Bangunan Badan Perhubungan PAS Negeri Selangor, Presint Alami, Shah Alam.

Penilaian adalah berdasarkan kehadiran di kuliah-kuliah dan kerja kursus (assignment) bagi setiap modul. Peserta-peserta melepasi markah yang ditetapkan akan dianugerahkan sijil ini.

Modul-modul untuk sijil tersebut adalah terdiri dari,

1. Struktur Dan Pentadbiran Organisasi Di Dalam PAS
2. Pengurusan Dan Pentadbiran Organisasi
3. Nilai-Nilai Pentadbiran Islam
4. Sistem Kerajaan Di Malaysia
5. Perhubungan Awam
6. Pengurusan Konflik
7. Pengurusan Sumber Manusia
8. Pengurusan Kewangan

Tenaga-tenaga pengajar kursus ini adalah daripada IPTA, IPTS, badan profesional dan individu-individu berpengalaman yang lain.

Untuk siri pertama seramai 30 orang peserta akan diterima untuk mengikuti kursus ini. Seramai 25 orang dikhususkan untuk ahli-ahli PAS Selangor sementara yang selebihnya adalah terbuka kepada ahli-ahli dari luar Selangor.

Kuliah-kuliah untuk siri pertama kursus ini akan diadakan sepanjang bulan Mei dan Jun tahun ini.

Kursus akan kendalikan oleh Lajnah Pendidikan Dan Pembangunan Ahli PAS Negeri Selangor pimpinan YB Dr Hjh Halimah Hj Ali yang juga merupakan Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi Dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor.

Iskandar Abdul Samad
Pesuruhjaya PAS
Negeri Selangor
14 Mac 2014

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U