Skip to main content

PAS SELANGOR AKAN TAWARAKAN SIJIL PENTADBIRAN ORGANISASI.

Badan Perhubungan PAS Negeri Selangor akan menganjurkan kursus separuh masa yang akan menawarkan Sijil Pentadbiran Dan Pengurusan Organisasi.

Kursus ini adalah khusus untuk pentadbir dan pengurus di dalam PAS seperti Setiausaha-Setiausaha di semua peringkat, Penolong-Penolong Setiausaha di semua peringkat dan Setiausaha-Setiausaha Kerja.

Keputusan telah dibuat untuk menganjurkan kursus ini memandangkan cabaran-cabaan baru yang timbul akibat dari perkembangan-perkembangan berikut :

1. Kadar penambahan ahli dan penambahan cawangan yang sentiasa meningkat akibat dari minat yang tinggi terhadap PAS daripada rakyat.

2. Tanggungjawab dan beban tugas yang semakin bertambah selari dengan kedudukan sebagai parti pemerintah di mana pimpinan dan petugas Parti terpaksa juga menjalankan tugas-tugas pentadbiran kerajaan seperti menerima aduan dan menyelesaikan masalah rakyat di peringkat akar umbi.

3. Harapan dari ahli-ahli yang tinggi akibat dari komposisi ahli yang telah berubah di mana mereka menuntut perkhidmatan dan pentadbiran yang lebih cekap, efisien dan profesional.

Adalah diharapkan kursus ini akan dapat menghasilkan kumpulan pentadbir dan pengurus Parti yang lebih cekap, profesional dan berpengetahuan.

Peserta kursus ini akan melalui 8 siri kuliah dan setiap kuliah adalah selama 3 jam termasuk kerja kursus.

Kuliah-kuliah akan diadakan di Bangunan Badan Perhubungan PAS Negeri Selangor, Presint Alami, Shah Alam.

Penilaian adalah berdasarkan kehadiran di kuliah-kuliah dan kerja kursus (assignment) bagi setiap modul. Peserta-peserta melepasi markah yang ditetapkan akan dianugerahkan sijil ini.

Modul-modul untuk sijil tersebut adalah terdiri dari,

1. Struktur Dan Pentadbiran Organisasi Di Dalam PAS
2. Pengurusan Dan Pentadbiran Organisasi
3. Nilai-Nilai Pentadbiran Islam
4. Sistem Kerajaan Di Malaysia
5. Perhubungan Awam
6. Pengurusan Konflik
7. Pengurusan Sumber Manusia
8. Pengurusan Kewangan

Tenaga-tenaga pengajar kursus ini adalah daripada IPTA, IPTS, badan profesional dan individu-individu berpengalaman yang lain.

Untuk siri pertama seramai 30 orang peserta akan diterima untuk mengikuti kursus ini. Seramai 25 orang dikhususkan untuk ahli-ahli PAS Selangor sementara yang selebihnya adalah terbuka kepada ahli-ahli dari luar Selangor.

Kuliah-kuliah untuk siri pertama kursus ini akan diadakan sepanjang bulan Mei dan Jun tahun ini.

Kursus akan kendalikan oleh Lajnah Pendidikan Dan Pembangunan Ahli PAS Negeri Selangor pimpinan YB Dr Hjh Halimah Hj Ali yang juga merupakan Exco Pendidikan, Pendidikan Tinggi Dan Pembangunan Modal Insan Negeri Selangor.

Iskandar Abdul Samad
Pesuruhjaya PAS
Negeri Selangor
14 Mac 2014

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un