Skip to main content

Kenyataan Akhbar YB Iskandar A. Samad - Yang Dipertua PAS Kawasan Pandan/ADUN Chempaka - UMNO/BN PINDAH PENGUNDI SETELAH GAGAL DAPAT SOKONGAN RAKYAT.

PAS Kawasan Pandan mendapati bilangan pengundi yang ramai telah dipindahkan dari DUN Teratai ke DUN Chempaka untuk tempoh Januari hingga Mac tahun ini.

Kami telah melakukan semakan terperinci ke atas senarai pengundi yang dikeluarkan oleh Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) untuk suku tahun pertama 2011.

Kami telah mendapati perkara-perkara berikut berkaitan perpindahan ini,

1) Perpindahan melibatkan AJK-AJK Umno dari DUN Teratai.

Contohnya AJK Umno Bahagian Pandan yang juga Ketua Umno Cawangan Taman Kencana, Abdullah Thani b. Bukhari yang dipindahkan ke Taman Dagang di dalam DUN Chempaka.

Seramai 5 AJK Wanita Umno Cawangan Pangsapuri Intan telah dipindahkan ke DUN Chempaka. 2 ke Taman Bakti, 2 ke Pandan Jaya dan 1 ke Lorong Molek Kg. Pandan

Seramai 10 orang ahli-ahli Umno dari Kg Cheras Baru telah juga dipindahkan ke DUN Chempaka.

2) Mereka yang dipindahkan untuk mengundi di DUN Chempaka itu masih bermastautin di DUN Teratai. Mereka tidak menetap di alamat di mana mereka didaftarkan.

3) Di antara alamat yang digunakan untuk mendaftar pengundi-pengundi dari DUN Teratai adalah Dewan Kemas di Lorong Molek, Kg Pandan.

Penemuan-penemuan ini membuktikan bahawa Umno/BN telah memindahkan pengundi-pengundi ke dalam DUN-DUN tertentu.

Walaupun jumlah yang dikesan di DUN Chempaka adalah kecil tetapi kami yakin ia adalah sebahagian dari gerak kerja besar-besar Umno/BN bagi seluruh Negeri Selangor.

Umno/BN telah kecewa kerana gagal mendapatkan sokongan rakyat maka terpaksa memindahkan pengundi untuk merampas Negeri Selangor dari Pakatan Rakyat.

Oleh itu, kami berharap jika SPR benar-benar adil dan telus, ia akan melakukan satu penyiasatan yang terperinci ke atas perkara ini.

Kami juga menggesa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) turut melakukan penyiasatan kerana dibimbangi operasi ini dibantu oleh agensi-agensi kerajaan Persekutuan.

PAS Kawasan Pandan turut akan membuat bantahan kepada SPR mengenai perpindahan ini.

3 Mei 2011

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba