Saturday, October 18, 2008

PAS KAWASAN PANDAN UNTUK SELURUH PANDAN

Sejak kemenangan PAS di kawasan DUN Chempaka pada pilihanraya umum lepas, program-program yang melibatkan pimpinan PAS seolah-olah tertumpu kepada kawasan DUN itu.

Di kawasan DUN Teratai pula, DAP yang telah menang di situ kelihatan lebih menonjol dan aktif.

Suasananya berbeza sebelum pilihanraya di mana PAS bergerak dengan aktif di kedua-dua kawasan DUN malah jauh lebih menonjol dari DAP di Teratai. Oleh itu, tidak hairan terdapat dakwaan bahawa organisasi PAS telah lumpuh di Teratai.

MEMBEZAKAN DI ANTARA PROGRAM KERAJAAN DAN PROGRAM PARTI

Kekeliruan ini mungkin berlaku kerana ramai di antara kita yang gagal membezakan di antara program-program kerajaan yang melibatkan ADUN-ADUN dan program-program Parti.

Cawangan-Cawangan PAS masih aktif di Teratai. Aktiviti PAS sama ada secara langsung atau tidak langsung masih berjalan seperti biasa di Cheras Indah, Pandan Perdana, Kg. Cheras Baru, Taman Bukit Permai, Taman Bukit Teratai dan Taman Kencana. Malah jentera PAS di Cheras Indah bertanggung jawab menjayakan Hari Keluarga ADUN Teratai tahun ini.

MENGAKTIFKAN SEMULA PAS DI TERATAI

Di bulan Syawal ini, Cawangan-Cawangan PAS sama ada di Chempaka atau Teratai akan menganjurkan majlis Hari Raya masing-masing. Selepas itu, mereka akan mengadakan mesyuarat agong mereka dan tahun ini terdapat pemilihan untuk ahli jawatankuasa yang baru. Maka sudah tentu di kedua-dua kawasan DUN, kehadiran Cawangan-Cawangan PAS akan dapat dirasakan.

Aset paling penting PAS adalah ahli-ahlinya. Cawangan-Cawangan yang digerakkan oleh ahli-ahli yang istiqomoh merupakan kekuatan PAS yang tidak ada pada parti-parti lain. Oleh itu, peranan ahli-ahli biasa di peringkat akar umbi adalah lebih penting dari pimpinan-pimpinan Kawasan, Negeri malah Pusat sekalipun.

GERAKAN ISLAM TIDAK MENGENAL SEMPADAN BANGSA ATAU NEGARA

PAS Kawasan Pandan akan membela nasib rakyat dan yang paling penting menjaga kepentingan Islam dan memastikan perkembangannya sama ada di Chempaka atau Teratai.

Gerakan Islam seperti PAS tidak pernah mengenal sempadan bangsa atau negara maka sudah tentu sempadan DUN tidak akan menjadi penghalang kepada PAS untuk bergerak.

Hanya dari segi peruntukan kerajaan Negeri, ia dibahagi-bahagikan menurut kawasan DUN. Setiap ADUN akan menjaga peruntukan untuk kawasannya.

Peruntukan ini adalah peruntukan dari kerajaan Negeri untuk kawasan-kawasan DUN dan bukannya peruntukan PAS, PKR atau DAP dan setiap rakyat berhak untuk mendapatkannya.

Oleh yang demikian, adalah tidak benar peruntukan ADUN DAP hanya untuk orang bukan Islam dan peruntukan ADUN PAS untuk orang Islam.

18 Oktober 2008