Friday, September 6, 2013

Betul ke orang Melayu tidak mampu?

Isu UiTM kembali panas bila Setpol Lim Kit Siang, Dyana Sofya, telah bangkitkan isu itu baru-baru ini. Dulu pelajar-pelajar berarak ke SUK apabila MB Sgor cadang buka UiTM kepada semua bangsa. Tapi MB hanya sekadar melontar idea sahaja.

Yg marah kata ini akan mengurangkan tempat utk pelajar Melayu. Ada juga dari mereka kata pelajar bukan Melayu walaupun sebilangan kecil akan mendominasi UiTM. Top student mereka, pemimpin pelajar mereka dan juara sukan pun mereka. Teruk sangat ke org Melayu sehingga tak boleh bersaing dgn bangsa lain? 

Saya berpandangan kalau dibuka utk peratus yg kecil pelajar bukan Melayu eg 1-2% mungkin akan memberi manfaat kpd pelajar-pelajar Melayu. Ia memberi peluang kpd mereka utk belajar bekerjasama dan bersaing dgn pelajar bukan Melayu. Apabila mereka keluar bekerja, semua bangsa akan bekerja dan bersaing bersama.

Tentang masalah didominasi? Masa PAS hendak dibuka kpd org bukan Islam melalui Kelab Penyokong, terdapat juga di antara ahli yg mempunyai kebimbangan yg sama seperti mereka yg menentang UiTM dibuka. Katanya nanti org Cina dan org India akan lebih ke hadapan dari org Melayu Islam di dalam PAS. Pertanyaan saya kepada mereka, teruk sangat ke orang Melayu?

Orang Melayu bukan bangsa kelas kedua. Kita boleh bersaing dgn org lain. Hanya masalahnya di dalam Malaysia di bawah UMNO, org yang tak layak disuruh bersaing. Mereka diberi jawatan, mereka diberi kontrak dan ramai di antara mereka gagal. Akhirnya kita menganggap semua orang Melayu akan gagal, semua orang Melayu tidak mampu.

Tetapi untuk bersaing kita kena setanding. Jangan bergantung semata-mata kepada status kita sebagai orang Melayu sahaja. Kecuali kita hanya mahu duduk di antara kita.