Thursday, July 25, 2013

KENYATAAN AKHBAR : TIDAK BENAR MPAJ TIDAK AKAN ANGKAT SAMPAH DI KG PANDAN.

Saya ingin mengesahkan di sini bahawa khabar angin bahawa Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) telah menggantung perkhidmatan mengangkat sampah di Kg Pandan di atas sebab-sebab keselamatan adalah tidak benar. Saya telah hari ini mendapat pengesahan daripada Yang Dipertua MPAJ, Dato' Mohammad Yaacob.

Khabar angin ini mungkin timbul berikutan kejadian pasukan penguatkuasa MPAJ yang cuba menghantar notis kepada sebuah gerai haram di situ telah diserang oleh sekumpulan lelaki yang bersenjatakan parang.

Walau bagaimanapun, saya membantah walaupun memahami jika MPAJ berhasrat untuk menggantung perkhidmatan tersebut sekiranya berlaku lagi serangan seperti itu.

Selain dari serangan tersebut, saya juga telah menerima laporan bahawa sebuah lori MPAJ telah turut dipecahkan cermin dan 4 tayarnya dipotong.

Jika keadaan seperti ini berterusan maka kerja-kerja lain melibatkan MPAJ seperti kerja-kerja MARRIS (turap dan baikpulih jalan), projek membaikpulih longkang dan pembinaan dewan orang ramai di Jln H juga berhadapan dengan kemungkinan digantung demi keselamatan kakitangan dan kontraktor MPAJ.

Malah sekiranya keadaan menjadi bertambah tidak terkawal kerana saya difahamkan bahawa Ahli Majlis zon tersebut turut diugut, program Pejabat Ahli Dewan Negeri Chempaka di Kg Pandan seperti Jom Shopping, penyampaian bantuan Hari Raya, sambutan-sambutan dan pembayaran sumbangan Skim Mesra Usia Emas terpaksa ditangguh.


Saya amat berharap perkara tersebut tidak akan berlaku dan keadaan di Kg Pandan akan dapat kembali pulih seperti sediakala.

Adalah tidak adil seluruh penduduk kampung menerima hukuman akibat tindakan segelintir.


Iskandar Abdul Samad
Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Peneroka Bandar
Negeri Selangor / Ahli Dewan Negeri Chempaka