Wednesday, July 31, 2013

EXCO SELANGOR DIUGUT SAMSENG BERPARANG - Harakahdaily


AMPANG, 1 OGOS 2013 : Exco Kerajaan Negeri Selangor, Iskandar Abdul Samad mendakwa telah diugut sekumpulan samseng berparang yang dipercayai ada kaitan dengan isu penguatkuasaan terhadap gerai haram di Kg Pandan.

Menurutnya, ianya bermula apabila pihak berkuasa Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) cuba menghantar notis kepada sebuah gerai haram di sini pada 22 Julai lepas.

Kemudian, setibanya di gerai itu, penguatkuasa tersebut telah diserang oleh tujuh orang lelaki bersenjatakan parang.

Bagaimanapun menurut Iskandar, penguatkuasa itu sempat lari namun cermin kenderaan mereka telah dipecahkan dan tayar kereta mereka telah dipotong oleh samseng terbait.

Selepas kejadian itu katanya, Ahli Majlis zon tersebut, Mohd Fauzi Khamis pula telah diugut samseng terbait.

"Malam tadi Fauzi telah memberitahu bahawa beliau diminta untuk menyampaikan mesej dari pihak yang menyerang penguatkuasa itu supaya saya berhati-hati.

"Kemungkinan besar ugutan-ugutan ini dibuat supaya kami tidak membangkitkan isu gerai-gerai haram di Kg Pandan," katanya kepada Harakahdaily.

Iskandar yang juga Pengerusi Jawatankuasa Perumahan, Pengurusan Bangunan Dan Setinggan Negeri berkata, kawasan Kg Pandan dibanjiri dengan gerai-gerai dan premis-premis perniagaan haram warga asing. 

Malah katanya, ada di antara mereka yang menyewa dari orang tempatan.

Menurut Iskandar lagi, terdapat juga kafe siber tanpa lesen yang beroperasi 24 jam di sana.

"Apabila MPAJ hendak bertindak mereka diserang dengan parang. Maklumat operasi mereka dipercayai telah dibocorkan oleh orang dalam.

"Di mana kumpulan lelaki berparang itu mendapat maklumat tarikh dan masa kedatangan MPAJ?" soalnya.

Sehubungan itu beliau meminta polis Ampang agar segera bertindak memandangkan serangan tersebut sudah tujuh hari berlalu.

"Telah lebih 7 hari sejak kejadian serangan tetapi rakyat masih tidak dapat melihat sebarang tindakan yang meyakinkan.

"Jika polis dan MPAJ gagal bertindak maka Kg Pandan akan menjadi kawasan tanpa undang-undang," katanya.