Friday, June 7, 2013

KERAJAAN NEGERI TUBUH JAWATANKUASA KHAS UNTUK PANTAU JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK - 5 Jun 2013.

SHAH ALAM - Kerajaan Negeri Selangor memandang serius campur tangan ejen hartanah yang menawarkan harga yang tinggi kepada pemilik perumahan Bukit Botak, di Selayang, baru-baru ini.

Exco Perumahan, Pengurusan Bangunan dan Peneroka Bandar, Iskandar Abdul Samad mendakwa pihaknya menerima banyak aduan daripada penduduk terbabit apabila didatangi ejen hartanah yang ingin membeli kediaman mereka pada harga RM290,000 seunit sebelum dijual kepada pihak lain yang diiklankan menerusi internet.

"Kerajaan negeri pandang serius kerana tak mahu pembeli rumah bukit botak dieksplotasi ejen hartanah itu.

"Kerajaan negeri tubuh jawatankuasa khas untuk bantu mereka yang benar-benar mahu menjual tersebut tanpa melibatkan orang tengah yang mengaut keuntungan tinggi," katanya pada sidang media di Pejabat Kerajaan Negeri Selangor, di sini, hari ini.

Projek penempatan semula setinggan Bukit Botak, Selayang melibatkan 1,400 pemilik tanah, merangkumi kawasan seluas 55.2 hektar.

Projek terbengkalai yang gagal disiapkan oleh kontraktor Delpuri Corporation Sdn Bhd itu bagaimanapun disiapkan sepenuhnya Kerajaan Negeri Selangor selepas menubuhkan jawatankuasa khas menyiasat penyelewengan dan penipuan dalam pemberian tanah kepada bekas penduduk setinggan Bukit Botak pada 20 Mei 2009.

Dalam pada itu, Iskandar berkata harga yang ditawarkan kepada penduduk Bukit Botak ketika itu sebanyak RM99,000 seunit itu boleh mencecah lebih RM300,000 pada harga pasaran semasa jika mereka menjual hartanah tersebut tanpa menggunakan 'orang tengah' terbabit.

"Isu itu timbul selepas Pilihan Raya Umum Ke-13 bila ejen hartanah tawar RM290,000 kepada mereka.

"Bagaimanapun kita perlu berbincang dengan Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor dan PKNS untuk lihat syarat-syarat tertentu jika pemilik mahu menjual semula," katanya.