Saturday, January 21, 2012

Kenyataan Akhbar YB Iskandar A. Samad : OPERASI KE ATAS RESTORAN-RESTORAN PATUT DILAKUKAN LEBIH AWAL DAN BUKAN SATU MINGGU SEBELUM TAHUN BARU CINA.

Tanda tanya timbul apabila Pejabat Kesihatan Daerah Hulu Langat telah menjalankan operasi pemeriksaan ke atas restoran-restoran di kawasan Dewan Negeri Chempaka satu minggu sebelum Tahun Baru Cina.

Hasil dari operasi tersebut 5 restoran telah ditutup.

Sebagai Ahli Dewan Negeri kawasan tersebut dan Exco Kerajaan Negeri Selangor, saya menyokong sebarang usaha untuk memastikan premis-premis yang menyedia dan menghidang makanan berada di dalam keadaan bersih. 

Tetapi apabila operasi dijalankan pada waktu yang paling ramai pengunjung maka sudah tentu pemilik-pemilik perniagaan tersebut akan menanggung kerugian yang besar jika premis mereka terpaksa ditutup.

Saya tidak mempertikaikan peraturan-peraturan kesihatan tetapi hanya mencadangkan agar operasi-operasi sedemikian dilakukan lebih awal.

Ia juga dapat mengelakkan tanggapan buruk bahawa operasi ini dilakukan terlalu hampir dengan Tahun Baru Cina agar pemilik-pemilik membayar "ang pow" jika mahu premis mereka dibuka semula.

Saya yakin tanggapan ini tidak benar tetapi pihak yang berkaitan tidak seharusnya mendedahkan diri mereka kepada sebarang tuduhan.

Iskandar A. Samad
Ahli Dewan Negeri Chempaka
Selangor D.E.
21 Januari 2012