Sunday, March 28, 2010

Borang Permohonan Rumah Kos Rendah RM2 Bukan RM300.

Borang permohonan untuk membeli rumah kos rendah adalah hanya RM2 sekeping. Oleh itu, saya amat terkejut apabila menerima aduan bahawa terdapat mereka yang menawarkan borang-borang tersebut dengan harga setinggi RM300. Saya menasihatkan mereka yang ditawarkan borang-borang itu lebih tinggi dari harga yang sebenar agar membuat laporan Polis atau melaporkanya terus kepada Lembaga Perumahan Dan Hartanah Selangor di Shah Alam.

Borang-borang itu boleh didapati dari Lembaga Perumahan atau dari mana-mana Pejabat Daerah. Kerajaan negeri tidak pernah melantik mana-mana agen untuk mengedarkan borang-borang tersebut. Kerajaan negeri juga tidak melantik mana-mana pihak untuk memproses sebarang permohonan. Semua permohonan akan diproses oleh Lembaga Perumahan. Oleh itu, dakwaan bahawa ada pihak yang boleh membantu mendapatkan kelulusan untuk membeli rumah kos rendah adalah tidak benar.

Rumah-rumah kos rendah dibina oleh pemaju tetapi mereka tidak boleh menjualnya terus kepada sesiapa sahaja. Mereka yang hendak membeli rumah kos rendah mesti mendaftar dengan Lembaga Perumahan dengan menyata lokasi yang hendak dibeli.Hanya mereka yang layak akan dibenarkan membelinya. Peraturan ini perlu kerana terdapat permintaan yang tinggi bagi rumah-rumah kos rendah terutamanya bagi kawasan-kawasan seperti Ampang dan Petaling Jaya. Terdapat senarai menunggu atau "waiting list" yang panjang bagi kawasan-kawasan tersebut.

Ianya juga untuk mengelakkan penyelewengan di mana mereka yang tidak layak dapat membeli rumah-rumah kos rendah.Hanya mereka berpendapatan isi rumah kurang dari RM2,500 sebulan layak membeli rumah.

Untuk memudahkan borang-borang itu diperolehi oleh rakyat, saya akan mengarahkan Lembaga Perumahan mengedarkan borang-borang itu juga kepada pihak berkuasa tempatan. ADUN-ADUN adalah juga dinasihatkan membeli borang-borang itu dan meyimpannya di pusat khidmat mereka.

Iskandar Abdul Samad
Exco/Pengerusi Tetap Jawatankuasa
Perumahan, Pengurusan Bangunan & Setinggan
23 Mac 2010