Wednesday, August 22, 2007

PERSOALAN TARBIYYAH

Baru-baru ini terdapat satu cadangan agar setiap ahli PAS dibekalkan dengan satu buku rekod usrah.

Buku itu akan tercatit kitab-kitab dan topik-topik yang telah dilalui oleh mereka ketika usrah dan program-program tarbiyyah yang lain.

Cadangan ini telah dibuat agar ahli-ahli dapat mengukur tahap pentarbiyyahan yang telah diperolehi.

Kadang-kala terdapat ahli yang terpaksa melalui kitab atau topik berulang-ulang kali kerana menyertai usrah yang baru apabila berpindah Kawasan atau Cawangan atau kumpulan usrah mereka telah mati.

Dari sudut ini, cadangan tersebut adalah baik kerana setiap ahli mempunyai rekod akan sukatan-sukatan tarbiyyah yang telah dilalui.

Walau bagaimanapun saya tidak bersetuju sekiranya kemampuan atau komitmen ahli-ahli dinilai semata-mata melalui buku ini.

Program-program tarbiyyah seperti usrah, tamrin, qiyamulail dan mukhaiyyam penting di dalam pembentukan ahli. Tetapi kita tidak boleh menilai kualiti seorang ahli semata-mata melalui program-program tarbiyyah yang telah mereka sertai.

Sukatan tarbiyyah itu tidak seharusnya disempitkan dengan program-program tradisional sahaja.

Walaupun sebagai umat Islam menuntut ilmu adalah wajib tetapi kita tidak mahu ahli-ahli yang sarat dengan ilmu tetapi malas membantu gerakerja jemaah.

Secara peribadi saya tidak akan menilai sama ada seorang ahli itu bertanggungjawab atau boleh diharapkan melalui berapa ratus atau ribu usrah, qiyamulail dan tamrin yang telah mereka sertai.

Salahuddin Al-Ayyubi akan memilih tentera-tentera yang mengerjakan qiyamulail untuk diletakkan di barisan hadapan. Tetapi apa akan terjadi sekiranya tentera-tentera Salahuddin menganggap qiyamulail sebagai matlamat akhir, bangun berqiyamulail tetapi tidak pergi berperang di siang hari?

Ini adalah masalah yang dihadapi oleh kita. Ahli-ahli yang menganggap program-program tarbiyyah sebagai gerakerja terakhir dan tidak ada gerakerja selepas itu.

Ada kejadian di mana ahli-ahli tidak turun berdemonstrasi walaupun diarah kerana memilih untuk menghadiri usrah.

Terdapat Cawangan-Cawangan yang telah berusrah bertahun-tahun dan telah menadah bermacam-macam kitab tetapi gagal untuk menjayakan program-program Kawasan.

Terdapat ahli-ahli yang ke hulu hilir mendengar kuliah tetapi tidak boleh menghadiri mesyuarat atau program Cawangan mereka.

Jika cadangan buku rekod ini dipraktikkan maka ahli-ahli sedemikian mungkin akan mempunyai laporan-laporan yang begitu hebat tetapi pada hakikatnya hanya Allah SWT sahaja yang tahu.

Tanpa menafikan program-program tarbiyyah tradisional, penilaian sama ada pentarbiyyahan seorang ahli itu mencukupi atau tidak perlu juga diukur melalui komitmen beliau.

Adakah beliau menyumbang kepada program-program jemaah? Adakah beliau kerap gagal untuk menghadiri mesyuarat? Adakah beliau meletakkan kepentingan jemaah lebih dari kepentingan diri?

Pendidikan pernah ditafsirkan sebagai perkara yang terus dilakukan walaupun perkara-perkara yang dihafal telah dilupakan.

Contohnya di sekolah kita mungkin disuruh menghafal peraturan sekolah supaya tidak membuang sampah merata-rata. Tetapi sehingga ke hari ini kita tetap mematuhi peraturan itu walaupun tidak lagi menghafalnya.

Pendidikan yang diterima terus melekat di dalam diri kita.

Mungkin begitu juga tarbiyyah.

Seorang ahli pada peringkat awal akan menghafal ayat-ayat tentang meyakini bahawa Allah akan membantu mereka yang membantu agama Allah. Tetapi hasil tarbiyyah, walaupun jika ayat-ayat itu tidak dihafal lagi namun mereka tetap tidak akan gentar dengan sebarang ugutan.

Berlainan pula dengan mereka yang terus menghafal ayat-ayat itu tetapi tidak mahu menganjurkan sebarang program kerana takut kepada Ketua UMNO Cawangan.

Atau mereka yang menghafal ayat-ayat tentang betapa Yahudi akan kekal memusuhi kita tetapi tetap menyokong perniagaan bangsa yang dilaknati Allah SWT itu.

BANGUNAN SENDIRI

Alhamdulillah PAS Kawasan Pandan akan menandatangani pejanjian jual beli untuk sebuah premis di Taman Angsana Hilir bagi pusat khidmat kita di dalam beberapa hari lagi.

InsyaAllah kita akan membeli secara tunai dan sesiapa yang ingin menyumbang, sila berhubung dengan Tuan Haji Kamaruddin Ahmad di 012 226 7000.

11 SYAABAN 1428 / 24 OGOS 2007