Skip to main content

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad

Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ). 

Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri.

Kita tidak boleh sama sekali samakan mereka dengan anggota masyarakat yang lain. Contohnya apabila kita hendak menyediakan padang permainan atau taman rekreasi, perkara pertama yang difikirkan oleh Arkitek atau Arkitek Lanskap adalah peralatan permainan untuk kanak-kanak seperti jongkang-jongkit, gelongsor atau buaian. Kedua baru difikirkan peralatan senaman tetapi kebanyakan peralatan senaman ini adalah untuk semua peringkat umur. Kadang-kala peralatan ini hanya sesuai untuk orang muda atau mereka yang cergas sahaja. Tidak banyak disediakan peralatan-peralatan untuk Warga Emas atau untuk mereka yang pergerakannya terhad kecuali di taman-taman utama.

Ketika saya belajar Senibina di UK dulu, pelajar-pelajar telah menggunakan kerusi roda ( wheelchair ) untuk mengelilingi bandar sebagai sebahagian dari kursus mereka. Ada pula yang ditutup mata dan telah menggunakan tongkat putih orang buta untuk berjalan. Matlamat latihan ini adalah agar pelajar-pelajar yang bakal menjadi Arkitek dan Perancang Bandar itu memahami masalah yang dihadapi oleh OKU. Justeru itu apabila mereka bekerja kelak mereka akan mengambil kira keperluan-keperluan OKU. Hari ini Arkitek dan Perancang Bandar kita bukan sahaja perlu memahami keperluan OKU tetapi juga Warga Emas.

Kadang-kala perkara yang kecil seperti menyediakan tempat duduk juga gagal dilakukan. Terdapat kompleks-kompleks membeli-belah yang tidak menyediakan tempat duduk yang mencukupi. Seorang Warga Emas yang bertongkat ditambah pula dengan masalah lutut atau pinggang sudah tentu perlu duduk dan berehat kerana tidak mampu berjalan jauh. Justeru perlu ditentukan bilangan tempat duduk dan jarak maksima di antaranya bagi memenuhi keperluan Warga Emas seperti ini.

Kita ada tandas dan tempat letak kereta khas untuk OKU. Malah terdapat kompleks membeli belah yang menyediakan tempat letak kereta untuk wanita dan wanita mengandung. Tetapi jarang kita melihat tandas atau tempat letak kereta khusus untuk Warga Emas walaupun pergerakan mereka juga terhad seperti OKU dan memerlukan ruang yang luas untuk bergerak. Bukan semua Warga Emas secergas Pak Maon yang dilakonkan oleh Allahyarham Mahmud Jun dalam filem tahun 1966 arahan P. Ramlee, "Nasib Do Re Mi". Walaupun Warga Emas namun  Pak Maon berupaya menari twist dalam Pesta Malam Muda Mudi!

Kemudahan-kemudahan kemasyarakatan untuk Warga Emas juga memerlukan perhatian. Kita ada tadika dan tabika untuk kanak-kanak prasekolah. Kita ada pelbagai pusat sukan seperti padang futsal, gelanggang sepak takraw atau dewan serbaguna untuk bermain badminton tetapi tidak banyak pusat aktiviti untuk Warga Emas sepertimana "Day Care Centre" di negara-negara seperti United Kingdom. Ia perlu diwajibkan sebagai salah satu keperluan perancangan. Sebenarnya Warga Emas masih memiliki kemampuan untuk menyumbang kepada masyarakat dan pusat-pusat seperti ini membuka peluang kepada mereka.

Jika kerajaan tidak dapat menyediakannya maka tanggungjawab ini boleh diambil alih oleh institusi-institusi keagamaan seperti masjid dan surau. Perlu diwujudkan program-program khusus untuk warga emas. Contohnya program-program menjaga kesihatan seperti aktiviti senaman, perancangan pemakanan atau pengesanan awal penyakit-penyakit kritikal. Ketika menjadi ADUN saya pernah menganjurkan program yang serupa yang dinamakam Program Prihatin Warga Emas ( PPWE ) di sebuah masjid di kawasan saya.

Hari ini terdapat pihak swasta yang menubuhkan "Pondok Moden Warga Emas" di mana terdapat Warga Emas yang tinggal di situ dan ada yang berulang-alik. Di situ mereka akan mengikuti pelbagai kelas pengajian dan aktiviti keagamaan. Konsep ini adalah sama seperti "Retirement Home" di Barat tetapi pengisiannya berbeza. Ia semakin popular dan wajar mendapat lebih banyak sokongan dan bantuan dari pihak kerajaan.

Akhirnya kesemuanya bergantung kepada sikap kita terhadap Warga Emas. Adakah kita menganggap mereka sebagai orang yang telah berjasa kepada negara dan perlu dihargai serta diraikan? Atau kita menganggap masa mereka telah berlalu dan mereka perlu diketepikan serta dilupakan?

Persidangan Bandar Mesra Usia 2021 ( Age-Friendly Cities Conference ) di Kuala Lumpur baru-baru ini telah memberi harapan kepada Warga Emas. Bandar Taiping di Perak telah dipilih sebagai bandar pertama di Malaysia bagi menjayakan projek rintis Bandar Mesra Usia. Adalah diharapkan selepas ini terdapat lebih banyak bandar-bandar yang mesra usia emas di negara kita yang merangkumi semua aspek-aspek kehidupan. Ia sudah tentu memerlukan komitmen dari pihak kerajaan dan swasta.

4 Februari 2021

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un