Skip to main content

BAB 12 - DI MANA NEGARA ADALAH PARTI DAN PARTI ADALAH NEGARA.

Saya telah menghadiri Expo 2010 di Shanghai, China yang telah berlangsung dari 1 Mei hingga 31 Oktober. Tema expo itu adalah "Better Life - Better Cities". Sebagai Exco Perumahan Negeri Selangor ketika itu, saya merasakan expo tersebut adalah penting bagi potfolio saya. Exco-Exco lain telah turut hadir tetapi kami telah pergi secara berasingan. Saya telah pergi lewat sedikit dari rakan-rakan Exco yang lain iaitu dari 5 Oktober hingga 8 Oktober.

Bersempena dengan Expo 2010 tersebut telah dianjurkan program-program lain. Saya telah menghadiri salah satu program itu iaitu Forum Harmonious Cities And Livable Life di Hangzhou, sebuah bandaraya 177 km ke tenggara Shanghai.

Walaupun ia dinamakan forum tetapi ia bukan satu sesi. Ia merupakan siri beberapa  pembentangan dari tokoh-tokoh seluruh dunia. Forum di Hangzhou itu adalah di antara 6 forum yang dianjurkan di bandaraya-bandaraya di sekitar Shanghai sempena expo tersebut.

Kami tiba di Shanghai pada sebelah malam. Dari Lapangan Terbang Antarabangsa Pudong kami telah menaiki bas untuk ke stesyen keretapi bagi menaiki keretapi ke Hangzhou. Perjalanan ke stesyen itu sungguh menakjubkan. Rombongan kami dapat melihat permukaan bangunan-bangunan di tepi lebuh raya menjadi seolah-olah skrin televisyen yang besar. Seluruh permukaan bangunan beberapa puluh tingkat itu menjadi skrin yang menunjukkan pelbagai corak berwarna-warni. Sudah tentu ia adalah sebahagian dari sambutan Expo 2010. Di Malaysia memang ada tetapi hanya satu atau dua bangunan bukan begitu banyak seperti di Shanghai.

Stesyen keretapi Shanghai penuh sesak. Pada saya yang paling menarik adalah sebuah kedai di stesyen itu yang menjual produk-produk halal untuk orang Islam. Terdapat makanan di dalam bungkusan dan terdapat juga di dalam tin. Saya telah membeli beberapa paket mi segera di mana paket itu hanya bertulis tulisan Cina kecuali tanda "Halal" di dalam tulisan Arab. Fikir saya mungkin pemerintah negara itu bimbang orang Islam akan memberontak jika keperluan mereka tidak disediakan! Pada tahun 2010 terdapat 85,000 penduduk Islam di Shanghai dan terdapat 7 buah masjid. Salah satu masjid, Masjid Songjiang, telah dibina dalam tahun 1341 iaitu sebelum tertubuhnya Empayar Melaka.

Kami diberitahu keretapi yang kami naiki ke Hangzhou adalah "bullet train" atau keretapi berkelajuan tinggi tetapi malangnya ia tidak bergerak begitu laju. Saya pernah menaiki keretapi laju di beberapa negara di Eropah dan keretapi di China ini tidak selaju keretapi-keretapi tersebut. Malah mungkin kelajuannya seperti LRT di Malaysia. Tambahan pula sistem hawa dinginnya tidak berfungsi dan kami kepanasan. Kami terpaksa menanggung derita selama lebih 2 jam. Mungkin juga kami telah memilih keretapi yang sedang diuji.

Di Hangzhou kami di tempatkan di satu hotel yang terletak jauh dari pusat bandaraya. Rekabentuknya adalah rekabentuk lama mungkin dari tahun-tahun 60an. Oleh kerana kami tiba di waktu malam dan hotel itu tidak dipasang dengan lampu-lampu yang terang benderang maka hotel itu kelihatan lebih sesuai untuk penggambaran cerita-cerita seram. Walau bagaimanapun  kami telah penat kerana perjalanan yang jauh maka selepas menikmati makan malam yang sedap dan halal kami terus tidur.

Keesokan hari kami telah menaiki van ke hotel di mana forum itu diadakan. Hotel tersebut adalah bangunan baru yang lebih moden. Perjalanan ke hotel itu dari hotel kami memakan masa yang lama. Terdapat mereka dari rombongan kami yang mempersoalkan keputusan syarikat pelancongan kami untuk meletakkan kami di hotel "cerita seram" itu. Kami merungut bukan kerana hotel itu adalah hotel lama tetapi kerana jaraknya dari tempat forum tersebut adalah jauh iaitu di pinggir bandaraya Hangzhou. Adalah lebih senang untuk menempatkan kami di hotel yang sama. Akhirnya saya telah diberikan bilik di hotel tersebut. Saya juga telah mendapat tahu bahawa hotel asal kami adalah milik persatuan petani-petani wilayah itu.

Selalunya perasmian program-program antarabangsa seperti ini dilakukan oleh pemimpin-pemimpin kerajaan seperti Menteri, Gabenor atau Datuk Bandar tetapi tidak di Negara China. Forum tersebut telah dirasmikan wakil Parti Komunis China bandaraya itu. Kalau tidak silap saya Pengerusi atau Setiausaha Agung. Jawatan beliau telah diumumkan dengan jelas oleh juruacara. Mereka tidak cuba menyembunyikan kenyataan bahawa negara itu adalah negara satu parti. Penguasaan Parti Komunis China adalah total. Negara adalah parti dan parti adalah negara.

Mungkin sebab itu pembangunan berjalan dengan pantas. Tidak ada siapa yang berani membangkang. Saya telah bertanya kepada seorang pegawai kerajaan di sana bagaimana mereka dapat memindahkan penduduk untuk membina bangunan-bangunan untuk expo di Shanghai itu. Sudah tentu ribuan rakyat yang terpaksa meninggalkan rumah-rumah mereka. Jawab pegawai itu mudah sahaja. Mereka hanya menghantar lori-lori dan rakyat akan dengan sukarela mengangkat barang-barang mereka. Bolehkah perkara yang sama berlaku di Malaysia?

Forum di Hangzhou itu telah mengumpulkan tokoh-tokoh dalam bidang perancangan, perbandaran dan senibina dari seluruh dunia. Mereka telah membuat pembentangan sepanjang dua hari dan ia merupakan pengalaman yang amat berharga kepada para peserta yang datang dari seluruh dunia. Pengalaman dan ilmu yang diperolehi bukan sahaja dari pembentangan dan dialog tetapi juga menerusi interaksi di antara  para peserta di mana mereka berpeluang untuk berbincang dan berkongsi pengalaman. Forum ini sungguh bermanfaat kepada kami sebagai Exco Kerajaan Negeri Selangor dan pegawai-pegawai kerajaan yang turut serta.

Di antara pembentang pada forum tersebut adalah Ken Livingston yang merupakan Datuk Bandar London yang pertama dari 2000 hingga 2008 dan bekas Ahli Parlimen Parti Buruh ( Labour ) dari 1987 hingga 2001. Ketika beliau merupakan Ketua Greater London Council atau GLC ( 1981 hingga 1983 ), iaitu pihak berkuasa tempatan bagi London, beliau telah mengundang kemarahan kerajaan Konservatif Margaret Thatcher kerana melaksanakan polisi-polisi berhaluan kiri seperti menurunkan tambang keretapi bawah tanah ( Tube ).

Pembentangan-pembentangan dari tokoh-tokoh seperti beliau merupakan pembuka mata kepada kita semua. Saya masih ingat satu pandangan beliau iaitu, "Orang kaya tidak akan dapat hidup bahagia jika orang miskin hidup sengsara". Dia turut berkata tugas untuk menyediakan kemudahan untuk rakyat bukan hanya tugas kerajaan tetapi juga tugas sektor swasta.

Terdapat banyak pembentangan dan para perserta akan memilih pembentangan yang sesuai dengan profesion mereka atau minat mereka. Saya telah memilih tajuk-tajuk yang berkaitan dengan perancangan bandar.

Saya telah sempat melawat beberapa tempat di Hangzhou ketika di sana. Bandaraya itu adalah bandaraya tua yang bersejarah. Penduduknya ketika itu adalah 6 juta orang. Lebih ramai dari seluruh negeri Selangor. Di antara tahun-tahun 907 dan 978 ia telah menjadi ibu negara kerajaan Wuyue. Dalam tahun 1132 ia telah menjadi ibu negara baru bagi Dinasti Song Selatan apabila ibu negara asal mereka di Kaifeng telah ditawan oleh bangsa Jurchen dari Manchuria.

Bandaraya itu terkenal dengan sebuah tasik yang luas. Panjangnya lebih 3.2 km dan lebarnya 2.8 km. Ia adalah sebuah tapak Warisan UNESCO ( UNESCO Heritage Site ). Terdapat sebuah terowong untuk kenderaan di bawah tasik tersebut. Pengembara Muslim Ibnu Batuta dari Maghribi telah melawat Hanzghou dalam tahun 1345 dan menceritakan Hangzhou terletak di pinggir tasik yang indah dan di kelilingi oleh bukit-bukit yang hijau.

Di Hangzhou saya telah tertarik dengan masjid di sana yang berumur beratus-ratus tahun. Saya telah mengambil teksi untuk ke masjid tersebut. Saya telah meminta penyambut tetamu di hotel saya menulis di atas sekeping kertas dalam bahasa Cina nama masjid yang hendak saya tuju. Saya telah memberikan kertas tersebut kepada pemandu teksi. Akhirnya sampai juga saya di masjid tersebut.

Saya telah bersolat Zuhur di situ dan selepas solat telah melihat-lihat di sekeliling. Masjid itu telah dibina dalam tahun 1281. Terdapat ramai pedagang-pedagang Arab yang tinggal di Hagzhou ketika pemerintahan Dinasti Song. Ketika saya di masjid itu terdapat sekumpulan anak muda yang duduk bersila di dalam bulatan mengaji Al-Quran.

Di sebelah masjid itu terdapat sebuah kedai makan yang menjual mi tarik. Masakan mereka sungguh mudah. Mi tarik dicampur dengan sup tulang dan daging kambing. Memang sedap. Tukang masak dan mereka di kedai itu bukan berbangsa Cina Han tetapi berketurunan Turkistan. Seperti tukang masak, ramai di kedai itu memakai kopiah.

Kedai itu berkongsi dinding dengan tembok masjid. Apabila tiba waktu Asar dan azan dilaungkan tukang masak dan mereka di kedai itu menggunakan satu pintu khas untuk ke masjid meninggalkan saya di kedai itu. Waktu Asar di Hangzhou ketika adalah lebih kurang jam 3.00 petang. Saya telah menunaikan solat jamak. Hanya selepas mereka solat saya dapat membayar dan balik ke hotel.

Saya tidak hairan melihat orang Islam bebas bersolat jemaah, mengaji Al-Quran dan berniaga di sebuah negara komunis di mana mereka adalah kaum minoriti. Saya pernah mendengar kata-kata yang berbunyi, "Umat Islam solat biarkan, umat Islam berpuasa biarkan, umat Islam membaca Al-Quran biarkan, umat Islam berniaga awasi mereka, umat Islam berpolitik halang mereka". Selagi umat Islam tidak lihat sebagai ancaman mereka akan dibiarkan tanpa diganggu. Sekiranya dilihat sebagai ancaman, hendak mengerjakan solat atau berpuasa sekalipun akan dihalang.

Islam bukan agama untuk individu semata-mata tetapi diturunkan untuk membawa perubahan kepada dunia. Agama Islam mengajar kita bukan sekadar untuk menguruskan diri kita, keluarga kita dan masyarakat kita tetapi untuk menguruskan negara dan dunia.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi