Skip to main content

BUKAN SAHAJA LIF PERLU DIBERI PERHATIAN TETAPI SEMUA PPR.

REACH mengalu-alukan pengumuman Menteri Perumahan (KPKT), Hajjah Zuraida Kamaruddin, untuk mengadakan satu mesyuarat jawatankuasa yang membabitkan semua pihak terlibat bagi mencari satu mekanisme untuk mengurangkan insiden melibatkan lif di negara ini. Keputusan ini adalah selepas kejadian lif terhempas di PPR Kg Kerinchi, Kuala Lumpur Jumaat lepas yang mengakibatkan 8 penduduk cedera.

Walau bagaimanapun kami berharap KPKT tidak hanya memberi penekanan kepada lif tetapi kepada aspek-aspek lain terutamanya di Program Perumahan Rakyat ( PPR ). Kebanyakan PPR telah lama dibina dan ada yang usianya melebihi 20 tahun.

Oleh yang demikian satu pemeriksaan yang terperinci ( audit ) perlu dilakukan oleh kerajaan untuk memastikan ianya masih selamat didiami.

Lif memang merupakan aspek utama yang perlu diberi perhatian tetapi terdapat aspek-aspek lain yang juga perlu diambil berat. Di antaranya adalah,

1.) PENDAWAIAN ELEKTRIK.

Pendawaian elektrik yang usang boleh mengakibat litar pintas dan kebakaran. Sebarang kebakaran di PPR 17 tingkat boleh menyebabkan bukan sahaja kerugian harta benda tetapi kehilangan nyawa. Oleh itu, pendawaian elektrik perlu diperiksa untuk menentukan sama ada ia masih selamat atau tidak.

Kerajaan mesti bersedia untuk menanggung kos pendawaian semula. Kerajaan tidak boleh cuba untuk melakukan sebarang penjimatan jika ia melibatkan nyawa penduduk.

2.) TEMBOK BATU DAN “RAILINGS” YANG TIDAK LAGI KUKUH.

Tembok dan “railings” terutamanya di koridor mestilah disahkan masih kukuh. Tembok yang telah usang boleh runtuh bila-bila masa. “Railings” yang teruk berkarat boleh tertanggal. Ia amat merbahaya kepada sesiapa yang bersandar kepada tembok atau “railings” tersebut terutamanya kanak-kanak. Mereka berkemungkinan akan terjatuh dan jika dari tingkat yang tinggi boleh mengakibatkan kecederaan parah malah kematian. Terdapat 2 kes kanak-kanak meninggal dunia akibat terjatuh dari sebuah PPR kerana “railings” yang telah tertanggal.

Tembok dan “railings” yang jatuh dari tingkat atas juga boleh membunuh dan mencederakan mereka di bawah.

Ketika saya menjadi Exco Perumahan Negeri Selangor, pada tahun 2016 Kerajaan Negeri telah membaik pulih “railings” di koridor dan tangga di PPR Kota Damansara yang telah karat dan ada yang telah tertanggal.

3.) KEPINGAN PENUTUP BUMBUNG YANG REPUT DAN USANG.

Kepingan penutup bumbung seperti genting konkrit, kepingan logam atau kepingan gentian simen ( cement fibre ) yang reput, pecah atau usang boleh mengakibatkan kebocoran ketika hujan. Air yang memasuki kediaman mungkin tidak merbahaya tetapi ia boleh menyebabkan litar pintas yang boleh mengakibatkan kebakaran atau boleh mengalirkan arus elektrik yang menjadi punca kepada renjatan elektrik.

Selain dari itu, kepingan bumbung yang jatuh dari atas atau diterbangkan angin boleh menyebabkan kecederaan parah atau kematian jika mengenai penduduk.

Kos menukar bumbung adalah tinggi tetapi ianya satu keperluan jika dapat meningkatkan keselesaan penduduk dan mengelakkan berlakunya kemalangan jiwa.

Oleh itu, kami berharap KPKT dan kerajaan-kerajaan negeri yang terlibat akan bekerjasama melaksanakan pemeriksan terperinci ( audit ) yang menyeluruh agar keselamatan penduduk adalah terjamin.

Berdasarkan pengalaman saya sebagai Exco sebelum ini, kerajaan negeri turut membaikpulih kemudahan-kemudahan di PPR tetapi mereka mungkin tidak memiliki dana yang mencukupi untuk menanggung keseluruhan kos tersebut. Oleh itu, Kerajaan Persekutuan perlu memperuntukan dana yang mencukupi.

Dalam tahun 2012 ketika saya Exco Perumahan, Kerajaan Negeri Selangor telah membelanjakan RM3.2 juta untuk membaikpulih 29 lif dan 2 pam air di PPR Kota Damansara dan PPR Taman Putra Permai, Lembah Subang. Pada pandangan kami,

Kerajaan Persekutuan perlu memperuntukan sekurang-kurangnya RM200 juta untuk membaikpulih semua PPR. Kerajaan tidak boleh menunggu apabila berlaku kemalangan baru hendak bertindak.

Dato' Iskandar Abdul Samad
Ketua Penyelaras
REACH
(Pusat Sumber Untuk Memajukan Masyarakat Dan Perumahan)
5 Zulhijjah 1440 / 5 Ogos 2019

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U