Skip to main content

DUIT OH DUIT!

Bagi mereka yang gemar membaca komik Gila-Gila dalam tahun 80’an sudah tentu pernah berjumpa dengan kartun Perwira Mat Gila. Kata Perwira Mat Gila, ”Ada duit semua boleh jadi”.

Memang benar hampir semua benda memerlukan duit untuk mendapatkannya tetapi bukan semua benda boleh dibeli dengan duit.

Rasulullah SAW pernah bersabda bahawa Baginda lebih bimbang umat ummat Baginda menjadi kaya dari menjadi miskin.

Ada satu cerita dari Negeri Cina tentang seorang petani yang menjumpai satu peti wang emas tetapi ia tidak membawa kebahagian malah kecelakaan kepada keluarga beliau.

Wang emas yang dijumpai oleh beliau itu membuat keluarga beliau bergaduh sesama sendiri. Ada yang hendak membeli itu dan ada yang hendak membeli ini. Beliau menjadi lebih sengsara dari ketika masih miskin. Akhirnya beliau mengambil keputusan untuk membuang peti wang emas itu ke dalam sungai.

Duit oh duit! Engkau menjadi rebutan. Orang sanggup mati untuk mendapatkannya. Keluarga berpecah belah akibat duit dan hartabenda.

S. Amin Shahab menulis ”Ada yang jadi hamba duit” untuk sebuah lagu M. Nasir.

CABARAN DI DALAM KERAJAAN

Pada saya cabaran paling besar di dalam kerajaan adalah apabila kita lupa akan tanggung jawab kita di dalam perjuangan tetapi mula mabuk mengejar hartabenda dan kemewahan.

Bagi negeri kaya seperti Selangor memang peluang terbentang luas. Jika terdapat pimpinan kerajaan yang benar-benar mahu menjadi kaya maka terdapat jalan-jalannya. Sama ada jalan kecil atau jalan besar. Peluang kecil atau peluang besar. Ia bergantung kepada iman.
Pernah seorang membisikkan kepada saya bahawa ada yang hendak memberikan saya RM1 juta jika saya menyokong permohonannya untuk mendapatkan pengecualian rumah kos rendah.

Ada pula yang berjanji hendak memberikan saya satu unit pangsapuri jika saya menyokong kelulusan projek beliau yang kontroversial.

BELUM KECUNDANG

Saya mungkin belum lagi kecundang. Tetapi Selangor adalah begitu luas. Hanya Allah sahaja yang tahu apa yang terjadi di setiap pelusuknya.

Kalau ada di antara kita yang ingat kepada ceramah Allahyarham Ustaz Bunyamin Yaakob, bekas ahli Parlimen Bachok, mungkin pernah mendengar beliau menyamakan orang-orang UMNO dengan itik-itik. Katanya itik-itik itu apabila ke hulu ke hilir seolah-olah menyebut, ”Projek, projek, projek, projek, projek”.

Tetapi kita perlu mengakui realiti bahawa penyakit ini semakin berjangkit kepada kita

KEMUDAHAN DI DALAM KERAJAAN

Tetapi tidak dapat dinafikan lebih mudah bergerak ketika kita menjadi kerajaan. Malangnya ada yang mahu segala-galanya percuma. Tidak mahu mengeluarkan walaupun satu sen. Seolah-olah syurga itu harganya lima sen.

Oleh itu mungkin wajar ahli-ahli diberitahu akan tanggungan ADUN dan Pejabat ADUN.

Sebagai Exco dan ADUN saya wajib menyumbang kepada PAS Negeri dan Kawasan.

Kepada PAS Negeri saya menyumbangkan RM2,045 sebulan.

Kepada PAS Kawasan saya menyumbang RM1,000 sebulan.

Selain dari itu saya membayar dari elaun saya RM1,300 sebulan untuk sewa Pusat Khidmat ADUN di Pandan Indah.

Pusat ini juga digunakan untuk program-program PAS Kawasan, Muslimat dan Nisa’.

KAKITANGAN TAMBAHAN

Di pejabat SUK, saya melantik dua orang kakitangan tambahan kerana kakitangan yang dibekalkan oleh Kerajaan Negeri tidak mencukupi. Exco-Exco PKR dan DAP juga mengambil kakitangan tambahan. Kami ada ”dateline” dan KPI.

Saya terpaksa membayar dari elaun saya RM2,700 sebulan untuk gaji-gaji kakitangan tambahan itu.

Maka jumlah sumbangan tetap saya adalah RM7,045 sebulan.

PUSAT KHIDMAT ANGSANA HILIR

Memang benar Pusat Khidmat ADUN di Angsana Hilir menggunakan premis yang dibeli oleh PAS Kawasan tetapi saya berharap ia tidak akan dijadikan isu. PAS Kawasan dan Pejabat ADUN bukan berada di atas planet yang berlainan. Ia lengkap melengkapi satu sama lain.

Contohnya dulu PAS Kawasan terpaksa menganjurkan pelbagai program untuk mengembang dan mengukuhkan pengaruh PAS tetapi jumlah program kita telah turun hampir 50 peratus. Program-program ADUN juga secara tidak langsung mengembang dan mengukuhkan pengaruh Parti.

Dulu bila kita menganjurkan majlis hari raya, PAS Kawasan akan berbelanja RM2,000 hingga RM3,000 dan sekitar 1,000 orang yang hadir.

Sekarang ADUN akan menganjurkan majlis hari raya. Perbelanjaannya mungkin RM20,000 dan kehadiran hampir 10,000 orang.

Program-program ADUN ditanggung oleh peruntukan ADUN bukan oleh PAS Kawasan. Oleh itu, tanggungan Parti telah berkurangan.

Jumlah kain rentang kita juga telah turun hampir 80 peratus. Kain-kain rentang ADUN juga secara tidak langsung memberi promosi kepada Parti. Oleh itu, Parti tidak perlu berbelanja banyak.

Sewa yang patut dibayar oleh Pejabat ADUN kepada PAS Kawasan untuk Pusat Khidmat Angsana Hilir mungkin RM500 tetapi jumlah yang dapat dijimatkan oleh PAS Kawasan kerana kita ada seorang ADUN adalah berkali-kali ganda.

Saya anggarkan penjimatan ini RM1,200 hingga RM1,500 sebulan. Kita hanya akan merasainya apabila kita kalah pilihanraya kerana ramai sekarang yang telah lupa keadaannya semasa kita menjadi pembangkang.
Jangan lupa juga, Pejabat ADUN menyumbang kepada gaji Setiausaha Kerja PAS Kawasan sebanyak RM400 sebulan.

Kakitangan Pejabat ADUN, ada 2 orang, turut membantu tugas-tugas PAS Kawasan.

TIDAK LAGI RAHSIA

Kenapa saya memberitahu semua ini? Bukankah lebih baik merahsiakan segala infaq?

Saya perlu mendedahkannya kerana bimbang akan ada yang bertanya apa kita dapat dengan adanya seorang Exco, ADUN atau Pejabat ADUN. Atau apa yang ADUN buat dengan elaunnya.

Bila disuruh menginfaq untuk Parti mungkin ada yang berkata apa guna ada ADUN. Seolah-olah mereka telah terlebih pahala, boleh terus masuk ke syurga tanpa hisab.

CABARAN DI SELANGOR

Cabaran kita di Selangor begitu getir. Perdana Menteri sendiri mengetuai UMNO di Selangor. UMNO begitu serius.

Kalau kita berpecah kita akan dihukum oleh Allah SWT. Saya tahu sebelum PRU12 ada kawasan yang begitu kuat. Kuliah petang Sabtu Muslimat sahaja boleh mengumpul 200 orang.

Tetapi mereka bercakaran dan berpuak-puak. Akhirnya kawasan yang dijangka kita menang, kita tersungkur. Inilah balasan dari Allah SWT.

Bila ada duit, lebih mudah perbalahan berlaku. Bukankah di Uhud ummat Islam hampir tewas apabila pemanah-pemanah di atas bukit lari ke bawah untuk mendapatkan harta rampasan?

5 Disember 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U