Skip to main content

SYAWAL YANG BERMAKNA

Bulan Syawal tahun ini pada saya sungguh produktif walaupun yang paling sibuk. Sejurus selepas cuti Raya selama seminggu, hidup kembali normal. Malah mesyuarat, lawatan, perbincangan, taklimat dan majlis-majlis sama ada Kerajaan atau Parti lebih banyak diadakan dari tahun lepas. AJK Kawasan di Pandan telah bermesyuarat sejurus selepas Raya, kalau dulu mungkin sebulan selepasnya. Mungkin disebabkan PRK Bagan Pinang yang menyebabkan bulan Syawal tahun ini begitu sibuk.

Bagi diri saya, banyak perkara yang dapat dibereskan dalam bulan tersebut walaupun saya kadang kala terpaksa mengadakan mesyuarat di SUK sebelah malam. Malah terlampau sibuk sehingga saya terpaksa bermesyuarat di dalam kereta.

Tetapi walaupun sibuk ianya prouduktif. Sebabnya mungkin setelah satu tahun setengah menjadi Kerajaan, saya telah dapat memanfaatkan sepenuhnya jabatan-jabatan Kerajaan yang ada. Dato’ Menteri Besar selalu memberitahu Exco-Exco tentang tugas sebenar mereka. Beliau selalu mengingatkan kami, kami bukan “estate manager” kerana kadang kala Exco melakukan satu kerja walhal ianya sepatutnya dilakukan oleh kakitangan Kerajaan. Akhirnya kerja sebenar Exco tergendala atau tertangguh.

Kalau dulu apabila ada cadangan atau kertas kerja yang hendak disiapkan, saya akan mengadap komputer berjam-jam dan kemudian menyerahkan hasilnya kepada jabatan. Tetapi sekarang saya akan memanggil mesyuarat beberapa kali dan jabatan akan membereskan kesemuanya. Walau bagaimanapun konsep dan garis panduan dari saya. "Research" tidak diabaikan. Ini selari dengan tugas Exco sebagai pembuat polisi.

Tanpa sokongan jabatan-jabatan, tidak mungkin perancangan dan program Portfolio saya di bulan Syawal yang lalu dapat dilaksanakan. Satu kempen kebersihan dan keceriaan bagi pangsapuri-pangsapuri telah dilancarkan. Lengkap dengan lagu tema. Lembaga Perumahan & Hartanah Selangor telah membuka booth pada Suarasa TV9 di Shah Alam. Beberapa pemaju telah bersetuju untuk membina rumah-rumah mampu milik berkonsep baru yang dicadangkan oleh saya. Perancangan Portfolio telah dibentangkan pada Dialog Bajet minggu lepas. Di antara satu-satunya pembentangan yang bukan sekadar teori tetapi dengan perancangan terperinci untuk 2010 lengkap dengan kos sehingga sen pun dinyatakan.

PRK Bagan Pinang dan kontroversi Selcat telah diletakkan dibelakang kita. Program-program Exco berjalan dengan lancar. Exco-Exco nampaknya sungguh bertenaga untuk melaksakan tugas dan tanggung jawab mereka. Rakan-rakan Exco dari PAS, Dato’ Hasan dan Dr. Halimah juga begitu. Tidak sabar-sabar untuk meneruskan agenda membangunkan Selangor.

Lebih-lebih lagi hasil bancian yang dilakukan oleh sebuah syarikat yang dilantik oleh Kerajaan Negeri menunjukkan keyakinan rakyat di Selangor terhadap Kerajaan Negeri semakin meningkat. Walaupun di kalangan orang Melayu yang kononnya menurut UMNO masih tetap menyokong mereka. Yang paling penting pula keyakinan rakyat Selangor terhadap PM Najib telah menurun. Ianya tinggi apabila Satu Malaysia dilancarkan tetapi selepas itu menurun.

Walaupun apa yang dikatakan oleh suratkhabar, UMNO di Selangor tidaklah sekukuh mana. Orang di luar Selangor mungkin tidak Nampak. Kerajaan Pakatan Selangor kukuh. Banyak kemajuan telah dicapai sama ada dari hubungan di antara Kerajaan dan rakyat atau di antara anggota-anggota Kerajaan sendiri. Kalau ada "hiccup", itu perkara biasa. Jangan sebab pijat kelambu dibakar.

Dato’ Menteri Besar dapat menghebahkan polisi-polisi Kerajaan Negeri di dalam TV9 ketika Suarasa secara “live”. Dato’ Hasan pula dapat menjadi ahli panel di dalam rancangan Halaqah yang juga "live". Tidak ada sebab atau masa untuk memikirkan tentang masuk UMNO apatah lagi menubuhkan Kerajaan Perpaduan. EGM jauh sekali. Mungkin mereka di luar Kerajaan atau yang ada banyak masa terluang atau yang mempunyai hajat tidak kesampaian tidak nampak.

Kami tidak sabar-sabar menunggu Dato’ Menteri Besar membentangkan Bajet kedua beliau pada sidang DUN bulan November ini. Ada banyak kerja di hadapan. We are on top in Selangor. Please don’t rock the boat!

28 Oktober 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U