Skip to main content

Lawatan Kerja Ke Pulau Pinang

Lajnah Pembangunan Tanah PAS Pusat telah mengadakan satu lawatan kerja ke Pulau Pinang hari ini.

Bertolak dari rumah jam 5.00 pagi, solat subuh di R&R Tanjung Malim dan sarapan pagi di R&R Tapah. Akhirnya tiba di Pusat Khidmat Masyarakat YB Ustaz Salleh Man di Permatang Pasir jam 8.45 pagi. Telah membawa sekali keluarga, hendak memberi peluang kepada anak-anak melihat dunia.

Lajnah telah bermesyuarat di situ dan telah mendengar taklimat tentang perkembangan di Pulau Pinang terutamanya tentang masyarakat Islam. Di antara yang hadir Sdra Mazlan Aliman selaku Pengerusi Lajnah, Sdra Zulkifli Omar Timbalan Pengerusi dan Ustaz Salleh sendiri yang juga Pesuruhjaya PAS Pulau Pinang selaku tuan rumah.

Ini kali kedua saya bertemu Sdra Zulkifli setelah PRK Bagan Pinang. Kali pertama di rumah terbuka Hari Raya Aidilfitri PAS Pusat di Taman Melewar 18 Oktober lepas. Walaupun ada pihak yang cuba mengaitkan kekalahan PAS di Bagan Pinang dengan isu Selcat di Selangor namun hubungan saya dengan Sdra Zulkifli, bekas calon PRK Bagan Pinang, masih seperti dahulu.

Tidak logik untuk mengatakan faktor utama kekalahan PAS adalah PAS Selangor. Kawasan DUN Bagan Pinang hanya ada 2 Cawangan PAS, sama banyak dengan jumlah Cawangan di Taman Melur. Kawasan Parlimen Teluk Kemang ada 4 Cawangan, sama banyak dengan Pandan Indah.

Selepas itu kami mengadakan kunjung hormat ke atas YB Tuan Haji Abdul Malik Kassim, Pengerusi Jawatankuasa Tetap Hal Ehwal Agama, Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna Pulau Pinang. Beliau telah memberi taklimat tentang Majlis Agama Islam Pulau Pinang atau MAIPP di sebuah bilik mesyuarat di pejabat beliau di Tingkat 53, Bangunan KOMTAR.

Terasa pelik pejabat-pejabat Kerajaan Negeri termasuk Ketua Menteri (Di tingkat 28) dan Exco-Exco berada di atas sebuah kompleks membeli belah. Di tengah-tengah bandaraya Georgetown. Ianya begitu sejak dari zaman Lim Chong Eu dan Gerakan. Dari satu aspek ianya dekat kepada rakyat tetapi dari satu aspek yang lain tidak nampak pejabat-pejabat kerajaan seperti entiti yang berlainan. Bayangkan jika Bangunan SUK kita berkongsi bangunan dengan Plaza Alam Sentral atau SACC Mall?

Sebagai Exco Perumahan, saya amat tertarik kepada tanah-tanah wakaf yang dijaga oleh MAIPP. Kebanyakannya diwakafkan oleh mereka berketurunan India Muslim. Ada yang telah wakafkan seawal 1803 di bawah peraturan East India Grant. Ketika Pulau Pinang di bawah Syarikat Hindia Timur. Ada yang telah dibangunkan dengan kediaman dan ruang-ruang perniagaan. Saya tidak sempat bertanya sama ada pembangunan itu dapat meningkatkan penampilan orang-orang Islam di Pulau Pinang atau tidak.

Pada waktu petang dijadualkan lawatan ke kampung-kampung yang dhaif dan dialog dengan penduduk Tanjung Tokong. Kawasan tersebut dikatakan akan menjadi seperti Kg Buah Pala jika tidak ditangani dengan bijak.

Malam ini pula ada ceramah umum.

24 Oktober 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un