Skip to main content

BERANI MENYAHUT CABARAN

Beberapa bulan lepas satu pertemuan telah diadakan di antara pekedai-pekedai di Pandan Indah dan MPAJ. Para pekedai telah memohon agar sewa bulanan petak letak kereta dikurangkan. Kebanyakan mereka pemilik bengkel atau penjual kereta yang memajak beberapa petak-petak letak kereta agar tidak menghalang laluan ke kedai mereka.

Bagi orang awam, pertemuan itu adalah satu pertemuan biasa. Di antara majlis perbandaran dan pembayar cukai yang mahu masalah mereka didengar. Tetapi kepada orang politik ianya menghantar isyarat yang berbeza.

Pandan Indah berada di dalam kawasan DUN Chempaka. Persoalannya kenapa para pekedai itu tidak memohon bantuan ADUN atau sekurang-kurangnya memohon bantuan PAS?

MASYARAKAT TIDAK DAPAT MENCARI KITA

Ia membuat saya berfikir sedalam-dalamnya. Adakah kita sudah “out of touch” dengan masyarakat? Adakah rakyat hendak berjumpa dengan kita tetapi tidak tahu di mana? Adakah kita hanya bergerak di sekitar orang-orang kita atau di kalangan orang-orang masjid dan surau sahaja?

Pusat khidmat ADUN terletak di Taman Angsana Hilir. Lokasinya di sebelah MRR2 dan beratus-ribu yang melaluinya setiap hari dapat merasai kewujudan PAS. Tetapi adakah kita telah terlepas pandang kawasan yang paling utama di DUN Chempaka dan kawasan Parlimen Pandan, pusat komersial dan pentadbiran Pandan Indah?

Setelah mengadakan perbincangan dengan beberapa orang AJK PAS Kawasan, kami membuat rumusan bahawa kita mesti meningkatkan kehadiran PAS di Pandan Indah. Ia merupakan teras bagi DUN Chempaka dan untuk mengabaikannya adalah satu kesilapan besar.

BERPINDAH KE PANDAN INDAH

Oleh itu, satu pagi selepas merasmikan Mesyuarat Agung PIBG Jalan F, Kg. Pandan saya telah meninjau-ninjau di kawasan Pandan Indah dan telah mengenalpasti satu ruang pejabat untuk disewa di hadapan stesen servis Petronas berhampiran dengan Menara MPAJ. Temu janji telah dibuat untuk petang tersebut dan saya bersama Naib Yang Dipertua dan Setiausaha PAS Kawasan telah bertemu dengan pemiliknya.

Pemiliknya telah meletakkan sewa RM1300 sebulan. Jumlah yang perlu dibayar untuk bulan pertama adalah RM5500, termasuk deposit sewa dua bulan, elektrik dan air. Saya telah membayar duit “booking” RM300 dan mendahulukan bakinya pada minggu yang berikut.

Sejak itu pelbagai program telah diadakan di pusat khidmat baru itu dan ia lebih “popular” dari markas kita di Jalan H, Kg. Pandan Dalam yang perlu dibaik pulih. Tetapi apabila saya membuat keputusan untuk menyewa di Pandan Indah, beberapa persoalan berlegar-legar di dalam kepala saya? Siapa yang akan membayar balik RM5500 itu? Siapa yang akan membayar sewa bulanan RM1300? Kita sudah membayar RM650 sebulan bagi sewa markas di Jalan H? Itu belum lagi bil air dan bil elektrik.

Sebelum saya menjawab soalan-soalan itu, saya ingin bertanya satu soalan. Apakah implikasinya jika kita kalah di Selangor? Sudah tentu masjid dan surau akan kembali ditadbir oleh UMNO. Kuliah dan tazkirah akan dikawal atau disekat. Khutbah akan kembali hambar. Masjid dan surau akan malap kembali.

Dari segi kewangan, setiap ADUN diperuntukkan RM500,000 setahun oleh Kerajaan Negeri dan ini bermakna sepanjang 5 tahun kita akan hilang kawalan ke atas dana bernilai RM2.5 juta. Dana ini digunakan untuk rakyat di dalam kawasan DUN. Di bawah BN, kita tidak tahu bagaimana dana ini dibelanjakan. ADUN-ADUN BN pernah menghabiskan hampir RM500,000 peruntukan mereka dalam tempoh kurang dari 50 hari.

Ahli Majlis pula diperuntukan RM50,000 setahun. Oleh itu untuk 5 tahun kita akan hilang kawalan ke atas dana bernilai RM250,000 jika kita kalah. Bagi PAS Kawasan Pandan yang diperuntukkan 2 ahli Majlis, ini bermakna kehilangan RM500,000.

Betul duit itu bukan duit kita tetapi ia memberi kita peluang untuk membantu rakyat. Bantuan kepada yang memerlukan, projek-projek kecil, program-program mesra rakyat dan banyak lagi agenda untuk rakyat dapat dilaksanakan.

KEHILANGAN RM3 JUTA

Maka implikasi kewangan jika kalah di Selangor bagi kita di Pandan adalah kehilangan kawalan ke atas hampir RM3 juta untuk 5 tahun.

Saya tidak mengatakan pusat khidmat kita di Pandan Indah dapat mengekalkan kemenangan kita tetapi ianya merupakan satu usaha yang perlu dilakukan. Adakah kita terlalu kedekut untuk membayar RM1300 sebulan walhal kita berhadapan dengan kehilangan RM3 juta?

Tetapi aspek kewangan perkara kedua. Ia hanya bagi mereka yang hanya sensitif kepada RM dan sen. Pejuang parti, mana-mana parti sekalipun, akan berjuang untuk prinsip dan idelogi. Orang awam akan berjuang untuk longkang yang tidak tersumbat dan sampah yang diangkat menurut jadual. Longkang dan sampah penting tetapi agenda parti itu lebih penting.

KELEBIHAN PEJUANG PARTI

Orang awam akan berpuas hati jika mendapat gaji setiap bulan, mendapat bonus setahun sekali, dapat pergi bercuti beberapa kali setahun atau anak mereka dapat memasuki Universiti. Tetapi pejuang parti tidak akan berpuas hati walaupun dengan segala kemewahan selagi matlamat perjuangan tidak tercapai.

Ketika di UK apabila kami menziarahi sahabat-sahabat dari Iran, mereka hanya akan menghidangkan buah-buahan. Perkara ini memusykilkan saya sehingga diberitahu ini mungkin kerana amat payah untuk mendapatkan buah-buahan di Iran yang ketika itu sedang berperang dengan Iraq. Tetapi mereka menerima hakikat itu sebagai satu pengorbanan untuk melihat perubahan. Perubahan memerlukan pengorbanan.

Berbalik kepada pusat khidmat ADUN yang baru, siapa yang akan membayar deposit dan sewa bulanan? Akhirnya saya mengambil keputusan untuk menanggungnya buat masa ini dan tidak membebankan PAS Kawasan. Kita perlu membuat keputusan yang berani dan menanggung risiko untuk mencapai sesuatu matlamat. Kita perlu berani membuat perubahan. Bukankah kebodohan yang paling melampau adalah apabila kita melakukan sesuatu kerja dengan cara yang sama tetapi mengharapkan keputusan yang berbeza?

22 Oktober 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un