Skip to main content

SOALAN NO. 60 - PERANCANGAN PERUMAHAN NEGERI SELANGOR UNTUK 5 TAHUN AKAN DATANG.

Menurut kajian, bilangan unit kediaman yang diperlukan bagi Negeri Selangor bagi tahun 2015 adalah 1,519,678 berbanding dengan 1,224,948 bagi tahun 2010. Ini adalah satu penambahan sebanyak 294,730 unit.

Daerah terbanyak adalah Petaling dengan 434,948, Klang 263,839 dan Hulu Langat 293,375.

Menurut laporan terkini, jangkaan jumlah unit kediaman yang akan siap pada tahun-tahun 2009 ke atas berdasarkan kelulusan bangunan adalah 97,903. Pecahannya adalah,

1. Rumah kos rendah – 19.2% (18,764 unit)
2. Rumah kos sederhana rendah – 11.9% (11,659 unit)
3. Rumah kos sederhana – 41.9% (40,981 unit)
4. Rumah kos tinggi – 27.0% (26,499 unit)

Secara tradisi, kerajaan negeri tidak secara langsung membina rumah untuk rakyat tetapi ia dilakukan menerusi 2 cara iaitu,

1. Melalui polisi dengan meletakkan syarat-syarat yang perlu dipatuhi oleh pemaju-pemaju perumahan.
2. Pembinaan rumah oleh anak-anak syarikat kerajaan negeri.

Dari segi polisi, syarat-syarat berikut perlu dipatuhi oleh para pemaju,

1. Di dalam kawasan Lembah Kelang - Bagi setiap pembangunan yang melebihi 10 ekar, mereka mestilah membina 20% rumah kos rendah (Harga maksima RM42,000), 20% rumah kos sederhana rendah (Harga maksima RM72,000) dan 20% rumah kos sederhana (Harga maksima RM100,000).
2. Di luar kawasan Lembah Kelang - Bagi setiap pembangunan yang melebihi 10 ekar, mereka mestilah membina 20% rumah kos rendah (Harga maksima RM42,000), 10% rumah kos sederhana rendah (Harga maksima RM72,000) dan 20% rumah kos sederhana (Harga maksima RM100,000).

Bagi tanah-tanah di bawah 10 ekar,

1. Di dalam kawasan Lembah Klang, di antara 2 ekar hingga kurang 10 ekar, 30% mestilah rumah kos sederhana.
2. Di luar kawasan Lembah Klang. Di antara 5 ekar hingga kurang dari 10 ekar, 30% mestilah rumah kos sederhana.

Selain dari polisi kerajaan negeri untuk menggalakkan pemaju-pemaju perumahan membina rumah untuk mereka yang berpendapatan rendah dan sederhana rendah, PKNS sebuah anak syarikat kerajaan negeri telah diarah untuk kembali kepada matlamat asalnya iaitu untuk menyediakan rumah untuk rakyat.

Tetapi PKNS juga perlu membangunkan projek-projek “high-end” untuk “cross subsidised” pembinaan rumah-rumah kos rendah dan kos sederhana rendah yang akan dibina.
Dewan ini telah juga diberitahu bahawa PKNS akan membina rumah-rumah mampu milik sebagai alternatif kepada rumah kos rendah sekarang. Buat permulaan ianya akan dibina di Bangi mulai 1 Mei 2010.

Selain dari itu, kerajaan negeri juga sedang mencuba satu polisi baru.

Di dalam satu projek syarikat pemaju TPPT Sdn. Bhd. di Rawang, kerajaan negeri telah meminta mereka membina rumah mampu milik untuk menggantikan rumah kos rendah. TPPT akan membina rumah mampu milik dengan keluasan 700 kaki persegi dengan harga tidak lebih dari RM65,000. Rumah kos rendah biasa berkeluasan 600 kaki persegi.

Kerajaan negeri berharap ianya akan menjadi “prototype” kepada rumah-rumah mampu milik yang akan dating.

Walau bagaimanapun kerajaan negeri tidak akan mengabaikan golongan berpendapatan rendah yang memerlukan rumah kos rendah.

Hingga ke hari ini 28,724 pemohon sedang menunggu tawaran untuk rumah kos rendah.
Daerah yang paling tinggi pemohon adalah Petaling dengan 11,397 permohonan diikuti dengan Kuala Langat 5,488 dan Gombak 3,658.

Kerajaan negeri akan memastikan keperluan ini dipenuhi adalah dengan kerajaan memastikan pemaju-pemaju mematuhi syarat-syarat membina 20 peratus rumah kos rendah. Tidak pengecualian akan diberikan terutamanya bagi daerah-daerah yang mempunyai permintaan yang tinggi.

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

PRESTASI MESTI BOLEH DIUKUR .

Sejak bulan September lepas, Cawangan-Cawangan PAS telah mula mengadakan mesyuarat agung mereka yang berakhir pada bulan Oktober. Sementara pada pertengahan bulan November ini kesemua Kawasan-Kawasan telah selesai mengadakan mesyuarat agung masing-masing. Tahun ini merupakan tahun pemilihan di mana para perwakilan akan memilih pimpinan mereka untuk sesi yang baharu. Di antara agenda utama di dalam mesyuarat-mesyuarat agung tersebut adalah membentang, membahas dan meluluskan laporan tahunan. Sama ada Kawasan atau Cawangan, tanggungjawab untuk menyediakan dan membentangkan laporan tersebut adalah pada Setiausaha masing-masing. Lazimnya penilaian sama ada pimpinan sesi tersebut telah melaksanakan tugas dan tanggumgjawab mereka adalah berdasarkan laporan tahunan yang dibentangkan walaupun terdapat faktor-faktor lain. Laporan tahunan yang baik adalah yang memberi tumpuan kepada pencapaian-pencapaian pada sesi tersebut. Ia tidak sepatutnya berjela-jela dan akan mengelirukan mereka yang memba

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau U