Skip to main content

Sejenak bersama Iskandar Abdul Samad, Pengarah Jawatankuasa Panitia Muktamar Agung PAS Ke 55

1. BUKANKAH DENGAN NEGERI SELANGOR DIKUASAI PAKATAN RAKYAT MAKA TUGAS MENGANJURKAN MUKTAMAR DI SELANGOR ADALAH LEBIH MUDAH?

Ya dan tidak! Dari satu sudut adalah lebih mudah untuk mendapatkan tempat-tempat untuk bermuktamar atau kerjasama dari agensi-agensi kerajaan negeri. Mungkin hampir mustahil untuk menempah Stadium Malawati atau Dewan Majlis Bandaraya Shah Alam jika kita bukan kerajaan. Tetapi harapan atau "expectation" ahli-ahli adalah begitu tinggi apabila PAS adalah sebahagian dari kerajaan di negeri tersebut. Lebih-lebih lagi Selangor berstatus sebuah negeri maju maka sudah tentu ahli-ahli mahu yang lebih baik dari Muktamar di Kelantan atau Kedah.

2. ADAKAH SELANGOR AKAN MENYEDIAKAN YANG TERBAIK?

Kami akan berusaha sedaya upaya agar Muktamar tahun ini berjalan lancar dan memastikan keselesaan mereka yang hadir. Tetapi persiapan kali ini adalah lebih sederhana. Kami tidak akan bermewah-mewah sesuai dengan keadaan ekonomi dunia dan negara yang lembab. Tidak wajar bagi kami berbelanja besar walhal ramai pekerja di Lembah Kelang yang telah kehilangan pekerjaan. Kami perlu memastikan setiap RM yang dibelanjakan tepat pada sasarannya, iaitu dapat memberikan impak. Kami mahu mengelakkan pembaziran.

3. BAGAIMANA PULA DENGAN CARA PERSIAPAN DAN PENGENDALIAN MUKTAMAR KALI INI?

Walaupun kami perlu bersederhana tetapi imej PAS perlu dijaga. Kita bukan lagi parti kampungan. PAS dikenali di peringkat antarabangsa maka Muktamar kita juga mestilah bertaraf dunia atau "world class". Kami mahu persediaan dan pengendalian Muktamar tahun ini dilakukan secara profesional. Tetapi ini tidak bermakna kita perlu berbelanja besar menggunakan khidmat pakar-pakar dalam pelbagai bidang. Perlu ada keseimbangan di antara penglibatan pakar-pakar seperti "event managers" dan tenaga-tenaga parti menerusi kaedah gotong-royong.

4. APAKAH CABARAN UTAMA MUKTAMAR KALI INI?

PAS telah diterima oleh masyarakat berbilang kaum. Perubahan ini telah dizahirkan pada pilihanraya umum 2008 dan berterusan pada pilihanraya kecil Bukit Gantang. Muktamar kali ini adalah di Selangor, negeri di mana calon-calon PAS mendapat sokongan yang luarbiasa dari pengundi bukan Islam. Oleh itu, saya menjangkakan Muktamar kali ini akan menarik perhatian masyarakat bukan Islam di seluruh Lembah Kelang. Kami mesti memastikan kemampuan PAS akan dapat diserlahkan sesuai sebagai sebuah parti yang membawa harapan seluruh rakyat Malaysia.

5. DENGAN KEADAAN EKONOMI YANG LEMBAB, ADAKAH INI AKAN MEMBERI KESAN KEPADA KEUPAYAAN UNTUK MEMUNGUT DANA BAGI MENAMPUNG PERBELANJAAN MUKTAMAR KALI INI?

Sudah tentu ia akan memberi kesan maka sebab itu kami perlu bersederhana di dalam persiapan. Kami akan mencuba sedaya upaya agar Muktamar kali ini "self-financing" atau tidak memerlukan sumber-sumber luaran. Kami merancang pendapatan dari sewaan gerai dan pengiklanan akan dapat menampung perbelanjaan menganjurkan Muktamar tahun ini. Tetapi kesederhanaan dan mengelakkan pembaziran itu amat penting. Di dalam kerajaan kita sering menegur agensi atau jabatan kerajaan yang melakukan pembaziran apabila menganjurkan program-program dengan menempah pakaian seragam, menyediakan makanan yang berlebih-lebihan atau mengedarkan "door gifts" (cenderamata) yang mahal. Oleh itu untuk program kita, kita patut mengamalkan apa yang kita cakap selama ini.

6. APAKAH YANG AKAN MENANTI PARA PERWAKILAN DAN AHLI PADA BULAN JUN INI?

Jika kita hendak ke Johor Baharu dari Kuala Lumpur melalui lebuhraya, yang penting kita dapat tiba dengan selamat, selesa dan tepat pada masanya. Sama ada menaiki Waja atau BMW bukan persoalannya. Buat apa menaiki BMW jika Waja juga dapat melakukannya? Kecuali jika kita hendak bermegah-megah. Kami akan mengusahakan keselesaan, kelancaran, kemudahan yang mencukupi dan pengurusan yang komited lagi efisien. Cukup untuk para pimpinan dan para perwakilan melaksanakan tugas dan tanggungjawab mereka. Kami juga mahu para pemerhati serta pengunjung dapat merasakan diri mereka dihargai.

15 Mei 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un