Skip to main content

PERSAINGAN DI DALAM DUNIA YANG BERUBAH

Baru-baru ini Dato' Seri Najib Tun Abdul Razak telah mengumumkan apa yang dikenali liberalisasi ekonomi. Ini merupakan di antara pembaharuan-pembaharuan yang perkenalkan oleh beliau setelah menjadi Perdana Menteri Malaysia yang ke tujuh.

Polisi baru ini menghapuskan keperluan syarikat-syarikat di dalam sektor tertentu untuk mempunyai rakan kongsi Bumiputera jika mahu mendapat kontrak kerajaan.

Dengan polisi baru ini tidak akan ada lagi Bumiputera yang hanya menjual nama mereka kepada syarikat-syarikat bukan Bumiputera yang mahu memasuki tender kerajaan.

Syarikat-syarikat Bumiputera sekarang perlu bersaing bersama-bersama yang bukan Bumiputera atas dasar sama rata ( on equal grounds ). Mereka tidak boleh lagi "tumpang sekaki" walhal yang membuat kerja adalah kontraktor bukan Bumiputera. Tetapi bolehkah kontraktor Bumiputera bersaing di dalam suasana yang baru ini?

ALI BABA

Saya mengenali ramai kontraktor Melayu yang berwibawa dan bukan sekadar "Ali Baba". Tetapi sama ada kontraktor, pemaju atau orang-orang Melayu dalam bidang-bidang perniagaan yang lain, cabaran di hadapan mereka adalah cukup besar.

Ada seorang pemaju Melayu yang tidak mendapat bekalan "roof tiles" kerana pembekal bukan Bumiputera beliau enggan menjualnya walaupun beliau mahu membayar tunai. Tanpa "roof tiles" ini, projek beliau tidak dapat disiapkan menurut jadual dan beliau terpaksa membayar denda (LAD) kepada para pembeli.

Selain dari itu, tempoh kredit bagi kontraktor Melayu dari pembekal selalunya lebih pendek. Mungkin sebab itu kontraktor Melayu terpaksa atau lebih suka menjadi "Ali Baba".

DUNIA YANG SEDANG BERUBAH

Walau bagaimanapun, orang Melayu mesti mempersiapkan diri dengan keadaan yang telah berubah. Kita tidak boleh lagi menganggap sebagai orang Melayu kita akan mendapat segala-galanya dengan mudah. Tempat di IPT, peluang pekerjaan, pinjaman, rumah, kontrak dan lain-lain lagi.

Inilah realiti di zaman dunia tanpa sempadan, langit terbuka dan ketika oeang kut hitam seperti Obama boleh menjadi Presiden Amerika.

Meritokrasi? Panggillah apa sahaja tetapi itulah realitinya. Kita terpaksa bersaing dengan seluruh dunia bukan sahaja di kalangan orang Malaysia atau di kalangan orang Melayu sahaja.

Zaman di mana jika kita tergolong di dalam sesuatu kelompok atau kaum akan menjamin kita kedudukan dan keistimewaan mungkin akan berakhir. Kita akan dinilai melalui kebolehan kita, bukan siapa kita. Malah di Amerika, tidak ada jaminan orang kulit putih yang lebih 200 tahun telah mendominasi negara itu akan menjadi Presiden. Akhirnya bangsa yang pernah mereka jadikan hamba memimpin mereka.

NILAI-NILAI DAN BUDAYA KERJA

Anak-anak kita perlu dipersiapkan untuk menghadapi dunia yang baru ini. Interaksi antara kaum adalah amat penting. Tidak memadai mereka hanya berlegar-legar di kalangan kelompok mereka sahaja.

Pertama, bagaimana orang Melayu hendak bersaing dengan orang Cina dan orang India jika orang Melayu tidak mengenali mereka.

Kedua, terdapat banyak nilai-nilai pada orang Cina dan orang India yang perlu dicontohi oleh orang Melayu.

Saya dibesarkan di Petaling Jaya dengan peratusan kaum yang seimbang. Bilangan kawan-kawan Melayu dan kawan-kawan bukan Melayu hampir sama ramai.

Terdapat banyak nilai-nilai yang ada pada kawan-kawan Cina yang telah memberi kesan kepada saya hingga ke hari ini. Budaya bekerja bersungguh-sungguh dan memberi tumpuan kepada satu matlamat (focus) adalah di antara nilai-nilai yang telah didedahkan kepada saya.

Malah amalan mereka membawa air putih ke sekolah sebelum budaya meminum air mineral menjadi kebiasaan masyarakat juga sesuatu yang patut dicontohi.

Dalam Islam pun terlalu banyak nilai-nilai murni yang universal yang juga relevan kepada seluruh masyarakat berbilang kaum seperti di Malaysia. Menjadi asas kepada pembinaan masyarakat yang lebih berjaya. Tetapi masalahnya orang Islam yang sering tidak menjadi contoh yang baik.

12 Mei 2009

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un