Skip to main content

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI

Assalamu‘alaikum Warahmatullahi Wabarakatuh
Tuan-tuan dan puan-puan yang diberkati Allah SWT,

Saya rasa adalah tidak terlalu terlambat bagi saya untuk mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri kepada tuan-tuan dan puan-puan.

Saya juga memohon ampun dan maaf zahir dan batin di atas segala kesilapan dan ketelanjuran.

Di bulan Syawal ini marilah kita sama-sama mengucapkan syukur kerana telah berupaya melalui segala cabaran di bulan Ramadhan yang baru lalu.

Marilah kita berdoa agar segala amal ibadat kita di bulan yang penuh berkat itu di terima Allah SWT.

Marilah kita juga berdoa agar kita diberi peluang untuk bertemu lagi dengannya pada tahun hadapan.

Tuan-tuan dan puan-puan,

Ulamak telah memperumpamakan Ramadhan sebagai satu “madrasah”. “Madrasah” atau pusat pendidikan sepatutnya telah membentuk mereka yang melaluinya menjadi insan yang lebih bertaqwa.

Kalau dulu mereka jarang bersolat jemaah tetapi setelah bersolat tarawih setiap malam, mereka akan rajin pergi ke masjid atau surau.

Kalau dulu mereka jarang membaca Al-Quran tetapi selepas Ramadhan, membaca Al-Quran akan menjadi sebahagian dari jadual harian mereka.

Kalau dulu tidak pernah bangun malam tetapi selepas Ramadhan akan berusaha untuk bangun bermunajat kepada Allah SWT.

Tuan-tuan dan puan-puan,

Peningkatan seperti ini amat penting terutamanya bagi ahli-ahli jemaah Islam seperti kita.

Baru-baru ini Pesuruhjaya PAS Negeri Selangor yang juga Naib Presiden PAS, Dato’ Dr. Hasan Ali, telah menyatakan rasa kesal kerana beliau mendapat laporan bahawa masih terdapat ahli-ahli PAS yang malas untuk bersolat jemaah.
Untuk Ahli-Ahli PAS Kawasan Pandan
Coretan YDP
Syawal 1427 / November 2006Oleh itu, saya ingin berkongsi peringatan agar kita sedaya-upaya menunaikan solat-solat fardhu kita berjemaah.

Sekiranya tidak dapat bangun malam pula, cubalah bangun awal sebelum subuh sekurang-kurangnya untuk solat dua rakaat sebelum masuk waktu.

Bagaimanakah kita akan mendapat pertolongan dari Allah SWT seperti pejuang-pejuang Hizbullah di Lubnan sekiranya perkara-perkara yang asas seperti ini masih belum beres?

Tuan-tuan dan puan-puan,

Majlis Hari Raya Aidilfitri Pandan tahun ini akan diadakan pada hari Sabtu 18 November 2006 dari jam 5.00 hingga 7.00 petang di Padang Perbandaran Ampang Jaya. Dato’ Hasan Ali akan turut bersama.

Saya berharap seluruh ahli-ahli dan penyokong-penyokong PAS akan hadir beramai-ramai.

Sepertimana kesemua program-program kita yang lain, ianya adalah khusus untuk ahli-ahli dan penyokong-penyokong. Walaupun ianya dirancang oleh AJK Kerja PAS Kawasan namun ianya bukan program untuk AJK Kerja PAS Kawasan sahaja!

Mereka dan AJK Penganjur hanyalah “kuli-kuli” yang akan menjayakan program itu untuk ahli-ahli dan penyokong-penyokong di semua peringkat.

Jika ahli-ahli gagal hadir maka ianya diibaratkan kenduri kahwin yang hanya dihadiri oleh tuan rumah dan para penanggah tanpa tetamu-tetamu!

Tuan-tuan dan puan-puan,

Keputusan untuk menganjurkan majlis tersebut di tempat umum adalah sesuai dengan hasrat kita untuk meletakkan PAS di tengah-tengah masyarakat.

Sekiranya PAS hendak memberi impak kepada masyarakat, ianya mestilah tidak kelihatan terpisah dari masyarakat. Ia tidak boleh hanya bergerak di dalam markas-markas atau di kalangan ahli-ahlinya sahaja jika mahu memimpin masyarakat.

Mesej Islam yang dibawa oleh PAS itu adalah untuk semua, bukan untuk ahli-ahli atau “orang-orang surau” sahaja kerana Rasulullah SAW diturunkan sebagai rahmat kepada sekelian alam.

Tidak memadai juga kita sekadar mengadakan program-program kita di tempat yang tersorok seolah-olah kita adalah sebuah pertubuhan haram.

Ambillah iktibar dari Ikhwanul Muslimin di bawah pimpinan Mohammad Mehdi Akef yang telah berjaya mengubah imej bawah tanah Ikhwan kepada yang bergerak secara terbuka dan memainkan peranan yang aktif di dalam senario politik Mesir masakini.
Berbanggalah kita juga dengan peranan PAS yang semakin dirasai di peringkat antarabangsa dan sesuai dengan peranan PAS yang lebih meluas ini, pejabat PAS di Taman Melewar akan dipindahkan ke sebuah bangunan 5 tingkat yang dibeli khusus di Jalan Raja Laut, di pusat bandaraya Kuala Lumpur.

Oleh itu, bagi kita di peringkat akar umbi perlulah berjiwa besar seperti pimpinan kita di dalam menyahut sebarang cabaran.

Tuan-tuan dan puan-puan,

Saya telah difahamkan bahawa terdapat ramai ahli-ahli PAS yang kecewa kerana Cawangan-Cawangan mereka gagal menganjurkan apa-apa program. Mereka mahukan program-program tetapi AJK Cawangan mereka “buat tak kisah”.

Amat malang kerana disebabkan beberapa individu, mesej Islam itu telah terhalang dari sampai kepada ratusan malah ribuan rakyat di tempat tersebut.

Tetapi apakah penyelesaiannya?

Pertama, PAS Kawasan akan menggilirkan program-program utamanya di antara Cawangan-Cawangan.

Setiap Cawangan akan dihidupkan dengan program-program PAS Kawasan. Sama ada Cawangan bersedia atau tidak, PAS Kawasan tetap akan turun!

Kedua, penubuhan sistem zon akan memastikan setiap Cawangan dapat dihidupkan dengan program-program zon di mana setiap zon adalah terdiri dari lima hingga enam Cawangan dan program-program zon akan digilirkan di antara mereka.

Ketiga, jika terdapat ahli-ahli Cawangan yang mahu menganjurkan program tetapi mereka tidak dipedulikan oleh AJK Cawangan, mereka bolehlah menghubungi saya atau AJK Kawasan yang lain.

PAS Kawasan bersedia untuk turun menganjurkan program-program bersama di Cawangan-Cawangan sama ada di atas nama Kawasan, Dewan atau zon.

Saya yakin AJK biasa dan dan ahli-ahli biasa Cawangan berupaya menganjurkan banyak program seperti usrah, kuliah, ceramah kelompok, qiyamulail, ziarah, gotong-royong, khidmat masyarakat, program untuk remaja, program untuk wanita dan banyak lagi tetapi hasrat mereka ini terhalang kerana terdapat pimpinan Cawangan yang tidak bergerak.

Untuk mengelakkan mereka dari kecewa kerana terpaksa menunggu sehingga Ketua atau Setiausaha mereka “sedar dari mimpi”, perlu ada “talian terus” di antara PAS Kawasan dan ahli-ahli di akar umbi.

Malah bagi beberapa program atau gerakerja, seperti menganjurkan majlis Hari Raya, menaikkan kain rentang atau menerbitkan buletin, ahli-ahli boleh melakukannya di atas nama jalan, lorong, blok atau lokaliti-lokaliti lain di dalam Cawangan mereka.

Saya yakin baru-baru ini ada ahli-ahli yang merasa kecewa kerana Cawangan mereka gagal menaikkan kain rentang walaupun ia cukup mudah dilakukan.

Tuan-tuan dan puan-puan,

Mungkin ada yang bertanya, “Buat apa nak buat program PAS? Tempat kami tak ramai ahli”.

Nampaknya ada di antara kita yang telah lupa kepada pengorbanan para mubaligh yang telah datang ke Tanah Melayu ketika orang-orang Melayu masih lagi Hindu atau menyembah pokok kayu”.

Mereka tidak bertanya, “Buat apa aku datang ke tempat ini? Bukan ada orang Islam di sini”.

Atau kita telah lupa bagaimana Rasulullah SAW telah pergi ke Taif dan Baginda telah dibaling dengan batu-batu sehingga jubah Baginda telah basah kuyup dengan darah.

Saya yakin cabaran yang kita hadapi tidaklah sehebat yang dilalui oleh Rasulullah SAW atau mereka yang telah berjasa memastikan orang Melayu tidak lagi menyembah patung!

Selamat berjuang!

Syawal 1427 / Oktober 2006

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

UMNO TIDAK KEBAL, HANYA KITA YANG DAYUS…..

Pada 29 Januari lepas, 2 ahli UMNO Cawangan Taman Bukit Puchong telah ditahan polis. Ianya berikutan laporan polis yang dibuat apabila 20 orang ahli UMNO telah cuba menghalang penduduk yang membantah tindakan UMNO meletakkan sebuah kabin di sebuah padang permainan di situ. Pergelutan telah berlaku dan seorang penduduk, Eugene Mark Gabriel telah diserang dan ditumbuk oleh salah seorang ahli UMNO itu. Sebelum itu penduduk telah membuat aduan kepada ahli Parlimen mereka terhadap tindakan UMNO yang telah dengan sewenang-wenangnya mengambil-alih sebahagian dari padang permainan tersebut. Majlis Perbandaran Subang Jaya akhirnya telah mengeluarkan notis agar kabin itu dipindahkan atau ianya akan dirobohkan. UMNO MEMANG PENYAMUN Cerita UMNO mengambil-alih padang permainan atau kawasan lapang lain kerap kedengaran. Terdapat pelbagai rungutan apabila satu demi satu padang permainan atau kawasan lapang dicerobohi oleh mereka. Terdapat kawasan lapang seperti yang berdekatan dengan Surau Ubudiah, P

LAUTAN YANG TERANCAM - BAHAGIAN 2.

Bahagian 2 - PEMANASAN GLOBAL DAN KEKURANGAN OKSIGEN. Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Pemanasan global (global warming) akibat perubahan iklim (climate change) yang telah mengakibatkan aras laut (sea level) naik bukan sahaja mengancam mereka yang tinggal pesisir pantai tetapi hidupan-hidupan yang tinggal di dalam lautan. Pemanasan global ini juga sudah tentu akan mengakibatkan laut kita menjadi lebih hangat. Apabila suhu laut kita meningkat, kandungan oksigen di dalamnya akan berkurangan dan akan menimbulkan masalah kepada hidupan di dalamnya. Justeru pemanasan global memberi kesan secara langsung kepada hidupan-hidupan di lautan. Akibatnya kawasan-kawasan di dasar lautan yang boleh didiami oleh hidupan-hidupan ini juga akan berkurangan. Zon-zon yang tidak dapat menampung kehidupan kerana paras oksigen yang rendah atau "dead zone" semakin bertambah.  Banyak racun perosak (pesticides) dan nutrien (nutrient) yang digunakan di dalam pertanian telah berakhir di laut di pesisi