Skip to main content

BANGSA YANG TELAH TEWAS…..

Pada 13 Januari lepas, para penguatkuasa Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) telah bertindak merobohkan Surau Ehsaniah, Kg. Dato’ Harun dekat Kg. Pandan Dalam.

Ianya telah dirobohkan kerana menurut pemaju Sri Seltra surau itu terletak di atas laluan paip-paip pembetungan.

Ianya perlu dirobohkan dengan segera kerana kerja-kerja memasang paip perlu dilakukan dengan serta-merta.

Walau bagaimanapun setakat 23 Januari, tidak ada sebarang kerja yang telah dilakukan di atas tapak surau yang telah dirobohkan.

Saya tidak bercadang untuk mengulas panjang-lebar tentang keangkuhan pemaju dan kenapa kakitangan-kakitangan MPAJ lebih bersunggguh-sungguh untuk merobohkan surau dari wakil pemaju.

Tetapi saya ingin menarik perhatian tuan-tuan dan puan-puan kepada komen yang dibuat oleh seorang pegawai penguatkuasa MPAJ sehari sebelum surau itu dirobohkan.

Pada 11 Januari, saya telah mendapat panggilan telefon dari imam surau tersebut bahawa MPAJ telah
memberitahunya surau itu akan dirobohkan pada esok hari.

Reaksi pertama saya adalah untuk menghantar sebanyak mungkin SMS kepada ahli-ahli PAS di Pandan dan di seluruh Selangor agar hadir pada esok hari untuk memprotes perobohan itu.

Risalah-risalah juga telah diedarkan ke seluruh Kg. Pandan untuk memastikan umat Islam keluar membantah perobohan rumah Allah itu.

Pada 17 Disember tahun lalu, surau itu telah gagal dirobohkan apabila penduduk kampung dan ahli-ahli PAS telah keluar membantah.

Tetapi walaupun maklumat telah disebarkan dengan meluas, mereka yang hadir pada pagi 12 Januari itu adalah tidak lebih dari 50 orang.

Memandangkan hakikat itu, seorang pegawai MPAJ telah berkata, “Kalau nak roboh kuil, dua tiga bas akan datang tapi kalau surau banyak ni saja”.

Nampaknya penganut-penganut agama Hindu lebih bersungguh-sungguh untuk mempertahankan rumah ibadat mereka dari orang Islam.

Nampaknya mereka lebih sayang kepada rumah ibadat mereka dari kita.

Tidakkah kita terasa apa-apa apabila sebuah surau hendak dirobohkan?

Buat makluman, pemaju pada mulanya telah begitu angkuh menolak permohonan penduduk kampung agar disediakan sebuah surau sementara sehingga surau kekal siap.

Tetapi akhirnya mahu penduduk menggunakan tingkat bawah sebuah apartment yang sedang dalam pembinaan walaupun ianya menyalahi undang-undang dan amat merbahaya.

Begitulah hinanya umat Islam di Malaysia.

Tetapi bukankah ini akibat dari sikap tidak peduli kita?

Sekiranya ribuan malah ratusan sekalipun yang turun memprotes, saya yakin surau itu tidak akan dirobohkan.

Tetapi di manakah umat Islam Kg. Pandan?

Di manakah umat Islam Angsana Hilir?

Di manakah umat Islam Taman Nirwana?

Di manakah umat Islam Taman Cempaka?

Atau taman-taman lain yang berdekatan?

Adakah mereka telah tenggelam dengan segala kemewahan sehingga tidak lagi sensitif apabila sebuah rumah Allah hendak dicerobohi?

Adakah mereka terlalu sibuk sehingga tidak mempunyai masa walaupun sesaat untuk menjengok atau bertanya khabar kepada penduduk kampung yang sedang menghadapi tekanan?

Kepada yang selalu ke kuliah-kuliah dan usrah-usrah, apa yang sebenarnya kamu faham dari majlis-majlis itu?

Tidakkah kamu diberitahu oleh penceramah-penceramah atau naqib-naqib kamu tentang falasafah cubit peha kiri terasa peha kanan?

Di Pulau Pinang jika sebuah kuil hendak dirobohkan, mereka terpaksa melalui dua jawatankuasa tetapi di Selangor surau boleh dirobohkan dengan sewenang-wenangnya.

Saya tidak menyalahkan Sri Seltra yang mahu surau itu dirobohkan. Sebagai pemaju mereka mahu projek mereka cepat disiapkan dan mahu keuntungan yang banyak.

Saya tidak menyalahkan MPAJ atau UMNO kerana telah terdapat banyak aduan tentang betapa korupnya PBT dan hanya orang gila yang mengharapkan sesuatu dari UMNO.

Tetapi kita yang telah gagal untuk mempertahankan agama Allah.

Kita mungkin mempunyai rumah yang besar, kereta yang besar, pangkat yang besar, gaji yang besar malah isteri yang besar tetapi apakah gunanya semua itu apabila agama kita boleh dipermain-mainkan dengan begitu mudah?

Mungkin ada yang marah dengan tulisan saya kali ini tetapi sekiranya saya mahu menjadi popular, saya akan memasuki Akademi Fantasia dan bukan menjadi Yang Dipertua PAS Kawasan!

Selamat berjuang!

7 Muharam 1428 / 26 Jan 2007

Popular posts from this blog

KRONISME DALAM JUALAN RUMAH BUKIT BOTAK : PKNS AKAN BUAT PENJELASAN.

Pejabat ini telah menerima banyak aduan dari orang ramai tentang jualan rumah berkembar di Selayang Mutiara yang dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS). Projek tersebut adalah untuk  menempatkan  semula para peneroka Bukit Botak. Sejumlah 1,422 rumah telahpun siap dibina. Dari jumlah itu, 1,196 unit telah diperuntukkan untuk peneroka bandar sementara 79 unit disimpan untuk peneroka bandar yang tercicir. Ini bermakna terdapat baki 147 unit dibuka jualan untuk orang awam. Walau bagaimanapun terdapat aduan tentang cara penjualan rumah-rumah tersebut. Terdapat yang mendakwa PKNS telah gagal menguruskan dengan teratur orang ramai yang datang untuk membeli rumah-rumah itu. Mereka mendakwa terpaksa menunggu semalaman di hadapan pejabat jualan PKNS. Ada yang juga mendakwa kriteria pemilihan pembeli rumah adalah tidak jelas dan ini boleh menimbulkan amalan kronisme. Pejabat ini telah memaklumkan pihak PKNS tentang perkara ini. Beberapa siri mesyuarat telah turut diad

BUKAN SEMUA WARGA EMAS CERGAS SEPERTI PAK MAON.

Oleh Dato' Iskandar Abdul Samad Statistik dari Jabatan Perangkaan Malaysia bagi tahun 2020 menunjukkan rakyat Malaysia yang berumur 60 tahun dan lebih meningkat dari 3.4 juta ( 2018 ) kepada 3.5 juta ( 2020 ). Dari segi peratusan penduduk, ia adalah peningkatan dari 10.3 peratus kepada 10.7 peratus. Sementara untuk rakyat Malaysia yang berumur 65 tahun dan lebih juga meningkat dari 2.2 juta ( 2018 ) kepada 2.3 juta ( 2020 ) atau 6.7 peratus ( 2018 ) kepada 7.0 peratus ( 2020 ).  Peningkatan kumpulan mereka berumur 60 tahun dan lebih ini atau kumpulan Warga Emas bermakna negara dan masyarakat perlu mewujudkan suasana dan infrastruktur bersesuaian dengan keperluan mereka. Justeru itu dari sudut perancangan bandar dan rekabentuk bangunan pula, ia perlu responsif kepada keperluan-keperluan tersebut. Terdapat undang-undang yang khusus mengambil kira keperluan OKU walau bagaimanapun kumpulan Warga Emas ini juga memiliki keperluan-keperluan mereka yang tersendiri. Kita tidak boleh sama se

BAB 15 - HULL, DI MANA PERANG SAUDARA BERMULA.

Hull adalah satu bandaraya di timur laut England dan lebih kurang 200 km dari London. Perjalanan ke London adalah 4 jam dengan kereta atau 3 jam dengan keretapi. Dengan penduduk lebih kurang 250,000 ia adalah bandaraya ke 10 terbesar di Britain. Hull adalah sebuah pelabuhan. Terdapat feri-feri penumpang ke Rotterdam di Belanda dan Zeebrugge di Belgium. Bandaraya tersebut terletak terletak di dalam daerah ( county ) Yorkshire yang unik dengan budayanya yang tersendiri. Yorkshire adalah daerah terbesar di England justeru telah dibahagikan kepada beberapa kawasan pendtadbiran iaitu North Yorkshire, South Yorkshire, West Yorkshire dan East Riding of Yorkshire. Hull terletak di dalam East Riding of Yorkshire atau East Yorkshire dan nama lamanya ketika saya tinggal di sana adalah Humberside. Nama itu ditukar dalam tahun 1996. Saya telah menyambung pengajian saya di Hull dalam bidang Senibina ( Architecture ) setelah menduduki peperiksaan A-Levels. Selepas MCE ( SPM ) saya telah ditawarkan un