Tuesday, September 2, 2008

KE MANA PERGINYA "ENGAGEMENT"?

Ada seorang pemerhati bukan Islam telah membuat ulasan di dalam internet bahawa Muktamar PAS di Ipoh baru-baru ini adalah lebih kurang sama dengan Perhimpunan Pemuda UMNO …… hanya keris sahaja yang tidak dicabut ( ….. everything but the keris ).

Saya tidak mahu membincangkan kewajaran ulasan tersebut tetapi perlu diselami kenapa ulasan sedemikian boleh dihasilkan. Adakah ia pendapat seorang atau ramai yang berpendapat sedemikian?

Kita boleh berhujjah bahawa ianya merupakan hak kita untuk berkata apa yang kita suka di Muktamar kita tetapi akhirnya kita perlu berdepan dengan mereka yang mula merasa curiga terhadap PAS. Mungkin bukan mereka yang berada di kawasan-kawasan “Malay heartland” seperti Kelantan, Terengganu dan Kedah tetapi yang akan merasakan sebarang kesan adalah mereka di kawasan-kawasan seperti di Lembah Kelang dan di sekeliling Lembah Kinta.

Memang benar kita perlu membuat penegasan tentang dasar perjuangan kita tetapi kenapa begitu “defensive”? Seolah-olah apabila kita mencapai sedikit kejayaan pada pilihanraya umum yang lepas, kita telah mengorbankan prinsip-prinsip kita. Akibat dari “perasaan bersalah” ini, kita mula menyerang. Dari PKR dan DAP kepada pimpinan tertinggi PAS sendiri. Tetapi benarkah PAS telah mengorbankan prinsipnya?

Sekali lagi saya tidak ingin membincangkan isu ini tetapi yang nyata setahun sebelum ini, di Muktamar 2007 malah di tahun-tahun sebelum ini, kita sungguh berhati-hati. Mahu menjaga hati semua orang.

Mungkin cerita Muktamar ini telah basi tetapi ianya sengaja saya timbulkan semula apabila memerhatikan seolah-olah PAS telah mula menjadi “exclusive” semula.

Di Pandan, untuk 3 tahun berturut-turut telah dianjurkan program yang bernama Larian Merdeka yang mendapat sambutan dari masyarakat pelbagai kaum tetapi tidak tahun ini. Saya amat bimbang sekiranya kita dituduh menganjurkan program itu untuk memancing undi kaum Cina dan India maka setelah memenangi pilihanraya, kita tidak perlu lagi mendekati mereka.

Saya juga amat bimbang apabila melihat program-program “engagement” kita bersama masyarakat bukan Islam telah berkurangan.

Saya tidak menyalahkan sesiapa kerana “engagement” ini bukan sesuatu yang boleh dipaksa-paksa. Ianya akan datang dengan semulajadi. Saya tidak mahu kita melakukan “engagement” tetapi ianya hanya di peringkat permukaan, semata-mata untuk memancing undi sahaja. Tetapi ada yang melakukannya dengan semulajadi, mungkin mereka dibesarkan di dalam masyarakat yang berbilang kaum.

Kita tidak tahu siapa yang akan memegang panji-panji Islam di Malaysia pada masa akan datang. Mungkin kemenangan total Islam di Malaysia bukan dipimpin oleh orang Melayu?

Sebelum pilihanraya tahun ini, seorang petugas kecewa dengan penerimaan orang Melayu telah berkata, “Tunggu orang Cina masuk Islam baru Islam nak menang”. Akhirnya kita tidak payah menunggu orang Cina memeluk agama Islam, mereka mengundi PAS ketika masih Buddhist, Kristian, Atheist atau penganut agama-agama lain. Tetapi alangkah baik sekiranya mereka dapat menerima kesyumulan Islam dan tidak hanya mengundi PAS kerana benci kepada BN? Jadi apakah usaha-usaha kita? Sudah tentu tidak usaha-usaha “opportunist” pada tahun-tahun pilihanraya sahaja!

3 Ramadhan 1429 / 3 September 2008