Thursday, July 10, 2008

LEBARKANLAH FOKUS KITA

Pada 7 Julai lepas, wakil-wakil Dewan Ulamak PAS Pusat telah mengunjungi saya di pejabat saya di Shah Alam. Rombongan itu diketuai oleh Ustaz Zaharuddin (bukan yang “glamour” tu tapi yang menantu TG Presiden) dan beberapa orang dari unit penyelidikan Dewan tersebut.

Mereka menyerahkan kepada saya satu kertas kajian tentang kedudukan tanah “freehold” atau tanah yang dipajak di dalam Islam. Kertas itu cukup terperinci dengan hujjah-hujjah dan dalil-dalil tentang kedudukan tanah-tanah seperti itu di dalam Islam.

Saya amat kagum dengan kajian Ustaz Zaharuddin dan rakan-rakannya kerana sejak dilantik sebagai Exco, inilah kali pertama saya telah menerima satu kajian tentang subjek yang bukan tradisional bagi ulamak-ulamak PAS atau PAS itu sendiri. Walaupun ianya jarang-jarang disentuh oleh para ulamak tetapi berupaya memberikan impak yang besar kepada masyarakat. Kita kadang-kala gagal mengenalpasti perkara-perkara seperti itu yang berupaya mengancam “survival” ummah.

Sebelum ini, saya tidak tahu terdapat unit penyelidikan bagi Dewan tersebut maka tahniah diucapkan. Saya selalu mendegar bagaimana Jami‘atul Islami, sebuah gerakan Islam di Pakistan, telah menghasilkan banyak kertas-kertas kajian menerangkan pandangan Islam dan jemaah itu terhadap pelbagai perkara. Sekiranya ia memerintah Pakistan, mereka sudah ada garispanduan yang jelas untuk mentadbir negara dan tidak teraba-raba. Saya juga pernah berjumpa sebuah buku terbitan sebuah gerakan Islam Indonesia, Masyumi, menggariskan fatwa-fatwa bagi pelbagai perkara di dalam masyarakat.

Kajian-kajian dan fatwa-fatwa ini penting kerana kadang-kala kita membuat kenyataan menurut apa yang kita secara peribadi mahukan dan bukan apa yang Islam mahukan. Saya amat bimbang kita akan mengharamkan sesuatu yang dihalalkan oleh Islam. Ianya akan memberikan imlikasi yang besar kepada aqidah kita.

Pada minggu Pemuda PAS menghantar memorandum membantah konsert Mas Idayu dan Ella kepada YAB Menteri Besar, satu seminar perumahan telah diadakan di sebuah hotel di Shah Alam. Sepanjang minggu tersebut dan minggu-minggu yang menyusul, isu konsert itu telah menjadi topik perbualan dan perbincangan utama di kedai kopi hingga ke laman-laman web.

Tanpa menidakkan pentingnya bantahan Pemuda itu, ramai yang terlepas pandang akan seminar yang di dalamnya terdapat tuntutan-tuntutan yang dikatakan boleh mengancam “survival” umat Islam. Tuntutan-tuntutan yang mahukan kuota bumiputera bagi unit-unit kediaman yang dijual dikaji semula. Tuntutan-tuntutan yang mahukan kuota rumah kos rendah yang perlu dibina oleh para pemaju dihapuskan.

Ada yang mengatakan kuota-kuota ini adalah cara UMNO untuk menjaga kepentingan kroni-kroni mereka. Ada yang mengatakan ianya untuk menjaga kepentingan orang Melayu, orang Islam di pusat-pusat pembangunan utama di negeri ini. Agar nasib mereka di Selangor tidak akan menjadi seperti nasib orang-orang Melayu di Kg. Siglap, Singapura yang hanya tinggal kenangan, yang hanya boleh ditonton di filem-filem lama Mat Sentul atau dirasai melalui rekod-rekod 60’an The Siglap Five dan The Swallows.

Walaupun terdapat dua pandangan yang berbeza, tidak ada memorandum membantah tuntutan-tuntutan itu walaupun impaknya lebih besar dari Mas Idayu atau Ella.

Seblum ini apabila terdapat Exco Kerajaan Negeri Selangor mahu menghapuskan had keluasan 10,000 kaki persegi untuk rumah-rumah ibadat, ramai yang melenting walhal impak tuntutan ini tidaklah sebesar impak tuntutan-tuntutan perumahan itu.

Cuba bayangkan dua keadaan. Sebuah bandar baru tanpa umat Melayu, umat Islam tetapi gereja, tokong dan kuilnya dihadkan kepada 10,000 kaki persegi dan sebuah bandar baru yang mempunyai peratusan umat Melayu, umat Islam yang tinggi tetapi gereja, tokong dan kuilnya sehingga mungkin 15,000 kaki persegi. Yang mana satu akan mengancam “survival” umat Islam.

Memorandum Pemuda perlu kerana ia menegaskan pendirian PAS, memperjelaskan prinsip-prinsip perjuangan PAS tetapi kita sepatutnya berupaya untuk sensitif kepada lebih dari hanya isu artis dan konsert sahaja. Perkara-perkara seperti tanah, perumahan, alam sekitar, pelancungan, pertanian, perlombongan, pengurusan bangunan malah hidupan liar juga menuntut kita menjelaskan pendirian Islam terhadapnya.

Tidak ada sebab untuk berkata tidak tahu kerana sindrom tidak tahu telah ada pada orang Melayu sejak berabad-abad. Saya diberitahu cadangan British menubuhkan Malayan Union tidak dirasakan impaknya oleh umat Melayu sehingga seorang bernama Pak Lomak menghebohkannya kepada orang-orang kampung. Mungkin itu satu dongengan atau mungkin saya telah diberikan maklumat yang silap tetapi “ignorant is not an excuse”.

11 Julai 2008